gototopgototop
ponedeljak, 26. jun 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Skupština donatora odobrila Srbiji osmi potprojekat Regionalnog stambenog programa
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić na sastanku upravnog odbora Regionalnog programa stambenog zbrinjavanjaIstupanje vršioca dužnosti predsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na 10. sastanku upravnog odbora Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja:


„Ekselencije,
Poštovana ministarko Joksimović,
Dame i gospodo,

Čast mi je i zadovoljstvo da otvorim deseti po redu sastanak Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa.

Ove godine obeležavamo i svojevrstan jubilej, pet godina od Donatorske konferencije u Sarajevu, na kojoj je najavljeno doniranje bespovratnih sredstava za sprovođenje Programa. Prikupljena sredstva, i na regionalnom i na nacionalnom nivou, iako značajna, predstavljaju deo od ukupno procenjenih sredstava kako bi se Program realizovao u potpunosti i kako bismo obezbedili trajna stambena rešenja za 27 000 najugroženijih izbegličkih porodica u regionu, od čega više od polovine porodica samo u Republici Srbiji. Do sada je za našu zemlju obezbeđeno više od 100 miliona evra koji su namenjeni za rešavanje stambenih potreba za skoro 5 000 izbegličkih porodica. Novi izazovi su pred nama, budući da se procenjuje da je oko 7 000 izbegličkih porodica i dalje u potrebi za trajnim stambenim rešenjima, koja bi, kako kroz Regionalni stambeni program, tako i sredstvima iz budzeta, trebalo da budu završena u naredne četiri godine.

Dozvolite da sa vama podelim informaciju da je tokom prepodneva Skupština donatora odobrila Srbiji novi potprojekat, osmi po redu, vredan 19,9 miliona evra. Ovaj potprojekat će se finansirati najvećim delom iz fonda Regionalnog stambenog programa, a Republika Srbija će učestvovati sa kontribucijom od 1,9 miliona evra u naturi, kroz zemljište i priključke. Kroz osmi potprojekat, finansiraće se 358 stanova, 30 montažnih kuća, 250 paketa građevinskog materijala i 300 seoskih kuća sa okućnicom, što je ukupno 938 stambenih rešenja za izbegle iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovo su odlične vesti, koje nam daju dodatni podsticaj da nastavimo sa implementacijom Programa i zahvaljujem Skupštini donatora, koji odobravanjem još jednog potprojekta pokazuju da prepoznaju potrebe izbeglih.

Vreme je najbolji pokazatelj onoga što smo da sada uradili: uloženo je mnogo truda kako bismo od same pripreme Programa, prikupljanja sredstava i razvijanja mehanizama, krenuli ka konkretnoj realizaciji, koja je u punom zamahu. Veliki doprinos tome dali su dvodecenijsko iskustvo na rešavanju problema izbeglica i primena uspešnih praksi razvijanih u saradnji sa Evropskom unijom, UNHCR-om i OEBS-om, kao i Biroom za populaciju izbeglice i migracije SAD kojima zahvaljujem i bez kojih dosadašnji rezultati u realizaciji Programa ne bi bili mogući. Zahvaljujem i ostalim donatorima, ujedno značajnim kontributorima Fonda za Regionalni program i Razvojnoj banci Saveta Evrope koja upravlja Fondom, kao pouzdanim partnerima koji se staraju da Program ostvari optimalne učinke. Nadamo se da će i ubuduće sredstva za Regionalni stambeni program nastaviti da se izdvajaju iz regionalnih IPA fondova, imajući u vidu važnost regionalnog karaktera procesa, njegovu političku i humanitarnu dimenziju, i neophodnost kontinuirane saradnje svih učesnika u sprovođenju Programa.

Želim da zahvalim i nadležnim institucijama Republike Srbije, Komesarijatu za izbeglice i migracije, uključujući nadležne na lokalnom nivou, koje su nesebičnim zalaganjem, saradnjom i razmišljanjem izvan birokratskih okvira, uspeli da prevaziđu sitne i krupne probleme i što su pokazali snagu timskog rada.

Regionalni stambeni program trenutno je jedno od najvećih gradilišta u Republici Srbiji i regionu. Kako bismo dali dodatni zamah programu, svesni važnosti podizanja vidljivosti realizacije Programa, samo ove godine sam prisustvovao na sedam medijski propraćenih događaja kojima smo obeležili različite oblike realizacije stambenih rešenja. Trudiću se i ubuduće da se odazovem svakom pozivu, jer ne smemo zaboraviti činjenicu koja nas obavezuje - više hiljada porodica u regionu, od čega najveći broj u Srbiji, treba da dobije dom zahvaljujući Regionalnom stambenom programu.

Verujem i da više niko nema dilemu da li ćemo Program uspešno sprovesti. Takođe, imajući u vidu kompleksnost realizacije Programa u Srbiji kako sa geografskog, tako i sa programskog aspekta, želim da podsetim da je važno ispoštovati postavljene formalne rokove za završetak Programa, ali i biti realan u njihovom određivanju, imajući u vidu kompleksnost realizacije. To je ono što dugujemo budućim korisnicima koji nisu u prilici da biraju kada će ući u svoj novi dom.

Poštovani učesnici,

Svakako da obezbeđivanje stambenih objekata ne može predstavljati trajno rešenje samo za sebe, ukoliko se ne obezbedi održivost Programa, odnosno, infrastruktura, socijalni i ekonomski uslovi za održivi povratak ili integraciju izbeglica. To je važno pitanje, kojem pridajemo veliki značaj i na čemu intenzivno radimo dugi niz godina. Stoga smatramo da je u cilju postizanja sveobuhvatnog rešenja, važno da sve aspekte Programa i Sarajevskog procesa dosledno sprovode svi učesnici Programa.
Uspešna implementacija Programa i dobra saradnja zemalja u regionu još više daju na značaju Regionalnom stambenom programu. Bilo je momenata kada je bilo zabrinjavajućih poruka, ali se nadam da je taj period iza nas i da ćemo zajednički uspeti da pokažemo da posvećenim radom i saradnjom možemo da uspešno rešavamo otvorena pitanja iz prošlosti, doprinesemo procesu pomirenja, stabilnosti i prosperitetu regiona. Nadam se da će svi biti istrajni u doslednom sprovođenju Sarajevskog procesa i Programa, čiji je deo i puna realizacija stečenih prava, uključujući pravo na penzije. Ovo predstavlja važan segment održivosti Programa, koji je reflektovan i u izveštaju koji su povodom ovog sastanka Upravnog odbora pripremili UNHCR i OEBS.

Vlada Republike Srbije ulaže značajna sredstva i napore kako bi pomogla svim ovim licima, ali jednostavno rešenje za problem raseljenja ne postoji. Ipak, na primeru Regionalnog stambenog programa vidimo da se može naći put ka rešenju ukoliko postoji volja. To je veoma važna poruka, jer u Republici Srbiji boravi, osim izbeglica iz bivše SFRJ, i preko 200 000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, za koje se ni posle 18 godina nisu stekli uslovi za održivi povratak. Nadamo se da će u sledećem periodu doći do pozitivnog razvoja događaja i u vezi sa ovim pitanjem, i da ćemo interno raseljenim licima moći da ponudimo rešenja, uz uvažavanje prava koja imaju i koja im ne smeju biti oduzeta. Uspešno sprovođenje Regionalnog stambenog programa nam svima uliva nadu da rešenja postoje.

Dame i gospodo,

Iako postoji bojazan da će globalna izbegličko-migrantska kriza preusmeriti pažnju donatora na aktuelne humanitarne potrebe, duboko sam uveren da rešavanje pitanja dugotrajnog raseljenja treba da ide paralelno sa odgovorom na aktuelnu krizu. Živimo u turbulentnom vremenu izloženi brojnim izazovima na globalnom planu i imamo moralnu obavezu da budemo humani i da ne zaboravimo da pružimo pomoć svima koji su bili prinuđeni da napuste svoje domove. To se odnosi i na izbeglice iz bivše SFRJ, interno raseljena lica sa KiM, i aktuelnu situaciju sa migrantima i izbeglicama, kojima se trudimo da olakšamo privremeni boravak u našoj zemlji. Iako u drugačijem statusu, svi oni su obično suočeni sa sličnim izazovima na njihovom, često opasnom i nesigurnom, putu ka sigurnosti i boljim životnim šansama. Posebno sam ponosan na humani pristup građana i Vlade, koji su se potrudili da izbeglicama i migrantima iz Azije, Afrike i sa Bliskog istoka olakšaju tešku situaciju koja ni u jednom trenutku nije zloupotrebljena u dnevno-političke svrhe. Ovakav humani pristup je posledica iskustava sa raseljenjem u poslednje dve decenije, koji su trajno obeležili zemlje regiona. Posledice tih događaja se osećaju i danas, a Regionalni proces ima važnu ulogu u njihovom ublažavanju.

Kao zemlja sa dugotrajnim iskustvom sa stotinama hiljada izbeglica koje su pronašle utočište u Srbiji tokom konflikta u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog veka, kao i sa preko 200 000 interno raseljenih sa prostora Kosova i Metohije, spremni smo da doprinesemo globalnim naporima u rešavanju ovog pitanja. Republika Srbija je podržala i pozdravila usvajanje Njujorške deklaracije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija septembra 2016, koja predstavlja krucijalan korak napred, zajedno sa odvojenim globalnim dogovorima za izbeglice i migracije, čije usvajanje se očekuje 2018. godine. Konsultacije koje su u toku u Njujorku i Ženevi su prvi konkretni koraci ka njihovom dostizanju. Verujemo da Regionalni stambeni program može da posluži kao dobar primer saradnje između zemalja domaćina i zemalja porekla izbeglica, zajedno sa međunarodnim partnerima i donatorima, kako kroz deljenje naših iskustava o izazovima dugotrajnog raseljenja, tako i o najboljim praksama u rešavanju problema raseljenja.

Na kraju, zahvaljujem svim učesnicima sastanka i želim nam uspeh u daljem radu na punoj realizaciji Regionalnog stambenog programa."