gototopgototop
utorak, 11. jul 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić učestvovao na neformalnom Ministarskom sastanku OEBS-a
+ larger fontnormal font- Smaller font
Bec 11.julIstupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na neformalnom Ministarskom sastanku OEBS-a koji je održan u Mauerbahu:„Uvaženi predsedavajući ministre Kurc,
Ekselencije,
Drage kolege,

Želeo bih da na početku zahvalim austrijskom predsedavanju OEBS-u na pravovremenom organizovanju ovog sastanka, koji se bavi veoma aktuelnom temom, u ovom predivnom ambijentu koji će, uveren sam, delovati stimulativno da današnji razgovori budu otvoreni i iskreni. Naše diskusije, ukoliko budu konstruktivne, mogle bi da doprinesu povratku poštovanja i poverenja među nama. Srbija je i dalje u potpunosti posvećena radu sa drugim državama-učesnicama, u cilju obezbeđivanja mira i stabilnosti na prostoru OEBS-a.

Gospodine predsedavajući,

Razmere izazova sa kojima su naše zemlje i OEBS suočeni, zahtevaju naše zajedničke koordinisane napore. Uprkos hitnoj potrebi da se ujedinimo i zajednički angažujemo, nažalost, i dalje smo svedoci rastućeg nepoverenja i nedostatka dijaloga među državama-učesnicama.

Kriza u i oko Ukrajine je, nažalost, još uvek u toku, uprkos svim našim naporima. Patnje civila se nastavljaju već četiri godine za redom, što je neprihvatljivo. U isto vreme, duboko smo zabrinuti zbog kontinuiranog ometanja slobode kretanja, učestalog zastrašivanja i napada na posmatrače i imovinu OEBS, što je, pored ostalog, za posledicu imalo i tragičnu smrt jednog od medicinskih tehničara Specijalne posmatračke misije, 23. aprila. Sve strane se pozivaju na potpuno i bezuslovno poštovanje primirja, prekid svih neprijateljstava i sprovođenje odredbi Sporazuma iz Minska, uključujući proverljivo i trajno povlačenje teškog naoružanja.

Srbija nastavlja da podržava rad Specijalne posmatračke misije u Ukrajini koja je najuočljiviji element reagovanja OEBS na ovu krizu, kao i druge konstruktivne napore, posvećene iznalaženju mirnog rešenja krize, uz puno poštovanje principa OEBS.

Gospodine predsedavajući,

Svedoci smo toga da su metode koje primenjuju teroristi sve manje sofisticirane i odnose sve više žrtava, dok je njihovo sprečavanje sve teže. Borba protiv terorizma, uključujući odlučnu i bezuslovnu osudu terorističkih akata u svim oblicima i načinima ispoljavanja, ostaje na vrhu naše agende. Informativna kampanja Ujedinjeni u borbi protiv nasilnog ekstremizma, pokrenuta za vreme predsedavanja Srbije 2015, nastavlja da šalje snažnu poruku protiv radikalizacije, netolerancije i ekstremizma. Srbija snažno podržava napore koje OEBS ulaže u borbu protiv terorizma, uključujući prioritet postavljen od strane austrijskog predsedavanja da uključuje i osnažuje mlade, u borbi protiv ekstremnog nasilja i radikalizacije koji dovode do terorizma.

Uz borbu protiv terorizma, ekstremnog nasilja i radikalizacije koji do njega dovode, svi moramo da radimo zajedno, suprotstavljajući se rasizmu i ksenofobiji. Suzbijanje terorizma i ekstremizma se ne može koristiti kao izgovor za širenje straha od i mržnje prema migrantima i svim manjinskim grupama u našim društvima.

Fenomen migracija, s druge strane, treba razmatrati u celini i on mora da ostane jedan od prioriteta. Smatramo da OEBS treba da primeni sveobuhvatan pristup u potrazi za celovitim odgovorom na ovaj izuzetno ozbiljan izazov. Srbija, sa svoje strane, nastavlja da migrantima pruža neophodnu pomoć.

Što se sajber bezbednosti tiče, ostajemo posvećeni krajnjem cilju – mirnom i bezbednom sajber prostoru za sve. U tom pogledu, Srbija podržava sprovođenje dogovorenih mera za izgradnju poverenja. Spremni smo da nastavimo sa radom na razvijanju sledećeg paketa mera. Njihovo usvajanje bilo bi dodatna potvrda značajne uloge koju OEBS ima u ovoj oblasti.

Srbija u potpunosti podržava strukturni dijalog, u skladu sa deklaracijom usvojenom na Ministarskom sastanku u Hamburgu. Razgovori o dobro odabranim temama, vođeni ovog proleća, bili su konstruktivni i ispoljili su kako približavanja, tako i udaljavanja stavova među državama-učesnicama, što je potrebno dalje istražiti. Naše diskusije treba da budu nastavljene kroz transparentan i inkluzivan proces, koji treba da bude pod kontrolom i upravljanjem država-učesnica, bez veštački određenih rokova ili prethodno definisanog ishoda. Kao predsedavajuća Forumom za bezbednosnu saradnju u poslednjem kvartalu ove godine, Srbija se raduje saradnji na ovom važnom pitanju.

Gospodine predsedavajući,

Dozvolite mi da iskoristim priliku da ponovo naglasim stratešku orijentaciju Srbije prema evropskim integracijama, kao i za dijalog, mir i pomirenje, što treba da doprinese regionalnoj stabilnosti. Svi treba da gledamo u budućnost i opšti prosperitet, posebno mladi, kao i da očekujemo sveobuhvatniju i plodotvorniju saradnju na našem zajedničkom evropskom putu.

Želeo bih, takođe, da naglasim našu posvećenost dijalogu sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU i sprovođenju svih prethodno postignutih dogovora, a posebno uspostavljanju Zajednice srpskih opština, na koje se već dugo čeka. Smatramo da je otvoren i iskren dijalog jedini način za unapređenje svakodnevnog života ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji.

Uvažene kolege,

Kao što sam već rekao, nedostatak poverenja predstavlja ozbiljnu prepreku u funkcionisanju naše Organizacije. Dozvolite mi da na kraju izrazim naše uverenje da, bez obzira na sve naše razlike, pravilno funkcionisanje OEBS-a, uključujući imenovanje generalnog sekretara i rukovodilaca institucija, treba da bude naš zajednički prioritet. U tom cilju, pokušajmo da pokažemo odgovornost i prevaziđemo razlike među nama.

Hvala na pažnji."Ministar Dačić na neformalnom ministarskom sastanku
Ministar Dačić na neformalnom ministarskom sastanku
Ministar Dačić na neformalnom ministarskom sastanku
Ministar Dačić na neformalnom ministarskom sastanku
Ministar Dačić na neformalnom ministarskom sastanku
Ministar Dačić na neformalnom ministarskom sastanku
Ministar Dačić na neformalnom ministarskom sastanku
Ministar Dačić na neformalnom ministarskom sastanku