gototopgototop
utorak, 19. septembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Bilateralni sastanci na marginama zasedanja Generalne skupštine UN-a
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP KirgizijeNa marginama 72. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imao je bilateralni sastanak sa ministrom inostranih poslova Kirgizije Erlanom Abdildajevim.

Ministri su ukazali na važnost prijateljskih i tradicionalno dobrih odnosa dve zemlje. Ministar Dačić uputio je poziv ministru inostranih poslova Kirgizije da do kraja ove godine poseti Srbiju.
Ministar Abdildajev istakao da njihova pozicija po pitanju Kosova čvrsta i da se neće menjati bez obzira na ishod predstojećih predsedničkih izbora u Kirgizjji i rekao da će nastojati da se njegova bileteralna poseta realizuje do kraja godine.

Ministar Dačić razgovarao je i sa novim administratorom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Ahimom Štajnerom.
Na sastanku je obostrano je konstatovana dobra saradnja Srbije i UNDP-a. Šef srpske diplomatije zahvalio je na pomoći koju UNDP pruža Srbiji i izrazio nadu da će uspešna saradnja sa Timom UN-a u Srbiji biti nastavljena. Štajner izrazio spremnost da UNDP podrži i pomogne Republici Srbiji u realizaciji ciljeva održivog razvoja. Posebno je zahvalio na podršci Vlade Srbije otvaranju Kuće Ujedinjenih nacija u Beogradu.
Ovom prilikom, ministar Dačić uputio je poziv Ahimu Štajneru da poseti Srbiju.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova sastao se i sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta.
Obostrano je izražena zabrinutost zbog sve češćih pokušaja revizije istorije, negiranja holokausta i drugih zločina.
Razgovaralo se o zajedničkim projektima poput izgradnje spomen obeležja žrtvama iz Drugog svetskog rata. Takođe, pozitivno ocenjen napredak u rešavanju pitanja restitucije jevrejske imovine u Srbiji.

Šef srpske diplomatije imao je priliku da se na mnogobrojnim skupovima na visokom nivou, na kojima učestvuje tokom zasedanja Generalne skupštine UN-a, susretne i na kratko razgovara sa brojnim zvaničnicima: direktorom Svetske banke, predsednikom Crne Gore, predsedavajućim Predsedništvu BiH, ministrima inostranih poslova – Italije Anđelinom Alfanom, Norveške Borge Brendeom, Kenije Aminom Mohamed. To je prilika za kratak razgovor o predstojećim obavezama tokom zasedanja Generalne skupštine, najvažnijim međunarodnim, kao i bilateralnim pitanjima.

Sastanak ministra Dačića sa MSP Kirgistana
Sastanak ministra Dačića sa MSP Kirgistana
Dačić - MIP Norveške
Dačić - Štajner
Dačić - Vujanović
Dačić - MIP Kenije
Dačić - Alfano
Ministar Dačić sa direktorom Svetske banke
Ministar Dačić sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta
Ministar Dačić sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta