gototopgototop
utorak, 26. septembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ambasador Filipović u Sarajevu učestvovao na konferenciji o bezbednosnim izazovima u regionu u svetlu NATO saradnje i partnerstva
+ larger fontnormal font- Smaller font
Sarajevo 26_septembarVršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović učestvovao je kao panelista na Konferenciji „Sveobuhvatni pristup nacionalnoj bezbednosti, suočavanje sa izazovima u Bosni i Hercegovini i regiji u svetlu NATO saradnje i partnerstva", koja je održana 26. septembra 2017. u Sarajevu.

Konferencija, koju su organizovali Komisija Saveta ministara BiH za NATO integracioni proces i Centar za bezbednosne studije BiH, uz podršku Odeljenja za javnu diplomatiju NATO-a, održavala se istovremeno sa realizacijom zajedničke vežbe članica NATO-a i partnera u oblasti vanrednih situacija, čiji je domaćin ove godine Bosna i Hercegovina.

Panelisti su bili predstavnici nadležnih sektora ministarstava spoljnih poslova zemalja regiona (BiH, Makedonija, Srbija, Crna Gora i Hrvatska), kao i predstavnici NATO-a iz Odeljenja za političke poslove i bezbednosnu politiku i komandant NATO-a u BiH.

Paneli su se odnosili na glavne bezbednosne izazove država regiona i regionalnu saradnju u rešavanju bezbednosnih izazova i nevojne aspekte NATO saradnje i partnerstva, posebno kada se radi o saradnji u oblasti u vanrednih situacija – elementarne i druge nepogode. Na konferenciji su prisustvovali poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH, predstavnici akademske zajednice i diplomatskog kora, kao i studenti društvenih nauka.

Ambasador Filipović je izložio prioritete Srbije u oblasti bezbednosne politike i ukazao da Srbija odgovorno i solidarno razvija saradnju na svim nivoima, na regionalnom, evropskom i globalnom planu preuzimajući i deleći odgovornost u postizanju zajedničkog cilja i uspešnog suočavanja sa aktuelnim bezbednosnim izazovima i pretnjama.

Naglasio je da su za Srbiju odnosi u regionu i saradnja jedan od ključnih prioriteta spoljne i bezbednosne politike i oni treba da se grade na temeljima mira, stabilnosti i međusobnog poverenja i razumevanja. Istakao je nastojanja Srbije da se pronalaze zajednički interesi, kao i da Srbija u tom smislu podnosi niz inicijativa kako da se region što bolje poveže, pre svega ekonomski ali i na druge načine, jer je to u zajedničkom interesu, a time se, istovremeno, snaži ekonomska perspektiva zemalja ZB i regiona u celini.

Ukazao je da Srbija u procesu pristupanja EU aktivno učestvuje u konceptu bezbednosne i odbrambene politike EU, pružajući doprinos i solidarno deleći teret, kao partner svih članica EU, jer je bezbednost oblast koja ne pita za granice ili članstvo.

Ambasador Filipović je obrazložio dostignuća Srbije u saradnji sa NATO-om kroz sprovođenje politike vojne neutralnosti, ali uz jasno opredeljenje da razvija politički dijalog i praktičnu saradnju sa Alijansom, pošto je to u interesu mira i stabilnosti u regionu. Posebno je naglasio važnost uloge KFOR-a na Kosovu i Metohiji u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244, ne samo sa aspekta interesa Srbije, već i celine regiona.