gototopgototop
sreda, 27. septembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić predao dokument Huan Karlosu Triljo Baigoriju kojim se potvrđuje imenovanje za počasnog konzula Srbije u Saragosi
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić u Privrednoj komori AragonaU prisustvu potpredsednice Privredne komore Aragona Marije Lopes, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predao je dokument Huanu Karlosu Trilju Baigoriju kojim se potvrđuje imenovanje za počasnog konzula Repubike Srbije u Saragosi, sa jurisdikcijom za Autonomnu pokrajinu Aragon.

U kraćem razgovoru sagovornici su se saglasili da će otvaranje Počasnog konzulata Srbije u Saragosi značajno unaprediti privrednu saradnju, kao i vidljivost Srbije u Saragosi i Aragonu.

Nakon upisivanja u knjigu počasnih gostiju Privredne komore Aragona, ministar Dačić je održao izlaganje o potencijalima, reformama i politici Republike Srbije pred više od 300 prisutnih predstavnika privredne elite Aragona.U nastavku je integralna verzija govora ministra Dačića koji je održan tom prilikom.

„Poštovana potpredsednice Privredne i industrijske komore Saragose gospođo Lopes,
Poštovani gospodine ambasadore Prokiću,
Poštovani gospodine Baigori,
Dame i gospodo,
Uvaženi gosti,

Čast mi je i zadovoljstvo da vas danas u ime Vlade Republike Srbije, Ministarstva spoljnih poslova i u svoje lično ime, pozdravim, poželim dobrodošlicu i zahvalim što ste se odazvali pozivu da prisustvujete ceremoniji svečanog otvaranja Konzulata Republike Srbije u Saragosi, na čelu sa počasnim konzulom gospodinom Huan Karlosom Triljo Baigorijem.

Dozvolite mi da sa zadovoljstvom istaknem da naše dve države i naši narodi već ceo vek neguju prijateljske i veoma dobre odnose. Želim da naglasim da Republika Srbija i Kraljevina Španija i ove godine nastavljaju sa obeležavanjem sto godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1916. godine. Tokom ovog perioda u Španiji su boravili i živeli mnogi naši poznati pisci, pesnici, muzičari, slikari i sportisti. Posebno bih želeo da naglasim da je naš čuveni pisac i diplomata Jovan Dučić službovao u Madridu u periodu od 1919. do 1922. godine i da je naš nobelovac Ivo Andrić kao diplomata boravio u španskoj prestonici u periodu 1928. i 1929. godine.

U Republici Srbiji je izražen interes naših građana za špansku kulturu i jezik, čemu je značajan podsticaj dalo otvaranje Instituta Servantes u Beogradu, 2004. godine, kojem je prisustvovao, na naše veliko zadovoljstvo, tadašnji princ a danas kralj Španije Felipe VI.

Želja je i opredeljenje Republike Srbije da sa Kraljevinom Španijom nastavi da neguje i unapređuje bliske odnose u svim oblastima od obostranog interesa. To je i potvrđeno u mojim razgovorima sa predsednicom Predstavničkog doma Kongresa Anom Pastor i mojim španskim kolegom Alfonsom Dastisom, tokom moje posete Kraljevini Španiji, 8. juna 2017. godine, kada smo konstatovali da postoji potpuna usaglašenost stavova u vezi sa poštovanjem principa međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta država, kao i da odlični politički odnosi daju podsticaj unapređenju ekonomske, prosvetne i saradnje u oblasti kulture.

Iskoristio bih i ovu priliku da izrazim zahvalnost za principijelan i konzistentan stav Kraljevine Španije u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti «Kosova».

Visoko cenimo aktivnu i snažnu podršku koju Kraljevina Španija pruža evropskim integracijama Republike Srbije, što je jedan od naših ključnih spoljnopolitičkih ciljeva.

S obzirom na potencijale dve zemlje, jedan od naših prioriteta u odnosima sa Kraljevinom Španijom je intenziviranje ekonomske saradnje i povećanje španskih investicija u Republici Srbiji, čemu su odličan oslonac snažne veze zasnovane na prijateljstvu dva naroda. Pored toga, Vlada Republike Srbije sprovela je niz aktivnosti u cilju stvaranja povoljnog ambijenta za biznis i investicije. Usvajanjem odgovarajuće zakonske legislative, između ostalog, maksimalno je pojednostavljena i skraćena administrativna procedura za dobijanje potrebnih dozvola, a takođe su od strane Republike Srbije date garancije za inostrana ulaganja, čime je značajno unapređena klima za priliv novih investicija.

U Srbiji je prisutno preko 20 španskih preduzeća koja su zadovoljna svojim poslovanjem i poslovnim ambijentom. Španske modne marke su lider na srpskom tržištu a svojim kvalitetom ističu se i španske građevinske firme angažovane u saobraćajnoj infrastrukturi. Sa posebnim zadovoljstvom bih istakao da se u našoj prestonici, Beogradu, voze tramvaji proizvedeni u fabrici Kaf u Saragosi, koje moji sugrađani popularno nazivaju «espanjol». Ako vam kažem da je u 2016. godini ostvarena robna razmena u iznosu od oko 400 miliona evra, a u tim okvirima razmena sa Aragonom 14 miliona evra, složićete se da postoji i prostor i obostrana potreba da se i ovaj segment ekonomske saradnje poboljša.

U tom smislu, izrazio bih očekivanje da će otvaranje Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom, čije konzularno područje obuhvata teritoriju Autonomne regije Aragon, dati dodatni impuls intenziviranju i proširenju saradnje Republike Srbije i Kraljevine Španije, a posebno u oblasti trgovine, investicija, turizma, kulture, obrazovanja, nauke i tehnologije. Kroz rad i aktivnosti počasnog konzula Republike Srbije u Saragosi unaprediće se i međusobno informisanje i pojačati veze dva naroda i kvalitet konzularne zaštite. Aktivnosti počasnog konzula će biti usmerene na dalji razvoj privrednih i kulturnih veza, posebno saradnju regiona i gradova dve države, a u interesu unapređenja međudržavnih odnosa i svestrane saradnje.

Imajući u vidu ličnost počasnog konzula, činjenicu da su odnosi Republike Srbije i Kraljevine Španije prijateljski i neopterećeni otvorenim pitanjima, očekujemo da će prioritet aktivnosti gospodina Baigorija biti dalje jačanje ekonomske saradnje, kao i saradnje u oblasti turizma i razvoja kulturnih i sportskih veza dve zemlje.

Dozvolite mi da podsetim i na brojne sportske radnike koji su dali značajan doprinos razvoju španskog sporta, kao što su Radomir Antić, koji je igrao i radio kao trener u fudbalskom klubu Saragosa, Raša Popović, koji je trenirao fudbalski klub Saragosu, Ranka Žeravicu, Zagu Žeravicu i mnoge druge.
Institucija počasnih konzula u Republici Srbiji ima bogatu tradiciju i značaj u diplomatsko-konzularnim odnosima. Danas, Republika Srbija ima 70 počasnih konzula u inostranstvu, a u Kraljevini Španiji, pored počasnog konzula na Kanarskim ostrvima, od danas imamo i u Saragosi. U Republici Srbiji je otvoreno 25 stranih konzulata na čelu sa počasnim konzulima. Pretežno su to predstavnici poslovnog sveta, ugledni advokati, profesori, kulturni radnici, kao i pripadnici drugih profesija. Svi su oni po pravilu visokoobrazovane ličnosti, cenjene u svojim sredinama, koji su na dobrovoljnoj osnovi i sa najboljim namerama prihvatili da obavljaju ovu odgovornu funkciju.

Uveren sam da će počasni konzul Republike Srbije u Saragosi gospodin Baigori doprineti unapređenju dijaloga o pitanjima od zajedničkog interesa, kao i uspostavljanju tešnjih veza i saradnje Republike Srbije sa Kraljevinom Španijom.

Poštovani gospodine Baigori, dozvolite mi da Vam još jednom poželim mnogo uspeha u radu.

Hvala!"