gototopgototop
četvrtak, 12. oktobar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić učestvovao na Beogradskom bezbednosnom forumu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Beogradski bezbednosni_forum_1Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je danas na panelu „Berlinski proces u Beogradu" koji je održan u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma.

Na početku svog izlaganja ministar je istakao da je dobro da tema proširenja bude u fokusu, da je Berlinski proces korisna inicijativa koja pokazuje želju da se velike zemlje bave proširenjem EU u našem regionu.

"Bez obzira na to što će svako da meri neke projekte i koliko su realizovani, mislim da je sama ideja korisna i pozitivna za naš region i zahvalni smo svima koji su pokrenuli Berlinski proces", poručio je Dačić, koji je najavio da će naredne godine domaćin glavne konferencije biti London.

„Sama ideja da se evropske zemlje bave proširenjem na Zapadni Balkan je za nas izuzetno značajna i ja u tome vidim najveću političku korist. Sve drugo su projekti o kojima će se još razgovarati i dogovarati."

Ministar Dačić je napomenuo da je do sada usaglašeno više od 20 tema u okviru "balkanske grupe šest" Berlinskog procesa, dodajući da Berlinski proces u svakom slučaju i pogledu doprinosi jačanju međusobnog političkog dijaloga u regionu.

„Srbija je u oktobru 2014. godine bila domaćin prvog sastanka u formatu „Zapadnobalkanske šestorke" na kome su ministri spoljnih poslova sa Zapadnog Balkana razgovarali o jačanju regionalne saradnje u nizu različitih oblasti a posebno u oblasti ekonomije", naglasio je šef srpske diplomatije.

Ministar Dačić je, govoreći o onome što je postignuto u okviru Zapadnobalkanske šestorke, govorio o uspostavljanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih, kao i o velikoj inicijativi za put Niš - Priština - Tirana, koju je on, kako je rekao, kandidovao još na prvom sastanku ministara spoljnih poslova balkanske šestorke.

Takođe, naglasio je da privredne komore dobro sarađuju u regionu, i ono što je za Srbiju značajno, da se privodi kraju donošenje odluke o sedištu transportne zajednice.

"Opšta je saglasnost da to bude Beograd, što je nama veoma važno, jer je u Beogradu relativno malo sedišta međunarodnih organizacija", zaključio je ministar Dačić.Ministar Dačić na Beogradskom bezbednosnom forumu
Ministar Dačić na Beogradskom bezbednosnom forumu

Ministar Dačić na Beogradskom bezbednosnom forumu
Ministar Dačić na Beogradskom bezbednosnom forumu
Ministar Dačić na Beogradskom bezbednosnom forumu