gototopgototop
petak, 20. oktobar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Svečana dodela diploma polaznicima Diplomatske akademije školske 2016/17. godine
+ larger fontnormal font- Smaller font
Akademija 6Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić prigodnim govorom otvorio je danas u Ministarstvu spoljnih poslova ceremoniju dodele diploma polaznicima Osnovnog programa diplomatske obuke koji je Diplomatska akademija organizovala tokom 2016/2017. godine i poželeo dobrodošlicu polaznicima nove generacije koja će se stručno usavršavati na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova.

U svom obraćanju ministar je istakao spoljnopolitičke ciljeve i aktivnosti Republike Srbije u okviru međunarodne saradnje na bilateralnom i multilateralnom planu, s posebnim akcentom na spoljnopolitičke prioritete poput punopravnog članstva Srbije u EU, regionalne stabilnosti i bezbednosti, jačanja dobrosusedskih odnosa, kao i očuvanje teritorijalnog integriteta i celovitosti zemlje.
U nastavku sledi integralna verzija govora ministra Dačića.


„Poštovani polaznici Diplomatske akademije,
Profesori,
Kolege,

Veliko mi je zadovoljstvo da se i ove godine ovako važnim povodom obratim još jednoj generaciji polaznika koji su uspešno okončali obuku na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova za 2016/2017. godinu.

Želim da vam čestitam na ostvarenim rezultatima, uveren da ćete znanje i iskustvo koje ste ovde stekli na odgovarajući način koristiti u daljem profesionalnom radu.

Posebno želim da kažem da je u generaciji svršenih polaznika program obuke sa prosečnom ocenom „10" završio Goran Marković iz Ministarstva spoljnih poslova. Goranu upućujem sve čestitke i pohvale na ostvarenim rezultatima i verujem, a i očekujem, da će svoje znanje na najbolji način primeniti u praksi.

Ovom prilikom imam još jednu izuzetno prijatnu dužnost da novim polaznicima poželim dobrodošlicu, puno uspeha, i da im poručim da su im sva vrata u ovoj kući, za svako pitanje i dilemu sa kojom se eventualno budu suočili, uvek otvorena.

Želim i ovoga puta da skrenem pažnju da je diplomatski poziv privilegija zbog novih horizonata koje svaki diplomata dosegne kroz ovu profesiju putovanjima, upoznavanjima drugih država, naroda i kultura, prisustvom svečanostima, prijemima... Međutim, to je pre svega privilegija zbog činjenice da samo malom broju odabranih može da pripadne ta čast da, upravo sa takvih pozicija, kakve pruža diplomatija, na najbolji način pokažu koliko vole svoju zemlju, kako da prezentuju sve njene prednosti i da na jednako dobar način objasne i njene nedostatke, vodeći pri tom računa da u svakoj situaciji zaštita interesa otadzbine nema alternative.

Iako možda ovo što sam rekao nesumnjivo ima jednu emotivnu dimenziju, činjenica je da svaki diplomata, i ja kao ministar, svojim svakodnevnim radnim angažmanom imamo ovo u vidu kada razgovaramo sa stranim zvaničnicima, učestvujemo na međunarodnim sastancima, kada se obraćamo na najvažnijim međunarodnim skupovima na kojima jasno i odlučno treba da kažemo šta je stav Srbije, šta ona može, hoće i spremna je da uradi na međunarodnom planu, ali i da istaknemo da Srbija ima i „crvene linije" preko kojih ne može da pređe.

Republika Srbija ima jasno utvrđene spoljnopolitičke prioritete koje naša diplomatija sprovodi. Rukovođeni principom očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta i unutrašnje stabilnosti, aktivno radimo na jačanju bilateralnih odnosa sa svim zemljama u svetu, posebno dajući značaj stabilizaciji i unapređenju odnosa sa susedstvom, važnim međunarodnim partnerima, kao što su Rusija, Kina, SAD, EU i dr. Za nas su itekako važni dobri odnosi sa zemljama afričkog kontinenta, latinoameričkim i arapskim zemljama. U tom smislu, mogu da vam kažem da sam se upravo vratio iz posete Iraku, zemlji koja je bila i ostala važan partner Srbije, i u kojoj se na Srbiju i dalje gleda sa velikim poštovanjem.

Želim da naglasim da je Srbija spoljnom politikom koju vodi ojačala svoj ugled i značaj i na regionalnom, i na evropskom, i na međunarodnom planu. Svojim postavljanjem i aktivnim delovanjem u ovom delikatnom delu evropskog kontinenta, kao što je Zapadni Balkan i Jugoistočna Evropa, i više puta potvrđenim načinima kako odgovara na izazove, kojih na ovim prostorima, kao što znate, svakodnevno ima na pretek, uspeli smo da Srbiju etabliramo kao pouzdanog i konstruktivnog partnera. To se vidi i u percepciji lidera najjačih svetskih sila o nama, ali i na našem putu ulaska u EU.

Kao što vam je poznato punopravno članstvo u EU je jedan od naših najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta, što vidimo i kao snažan podstrek sveobuhvatnim reformama koje sprovodimo, ali i podstrek našem zalaganju za pomirenje, jačanje međusobnog poverenja i odnose sa drugim državama na partnerskim osnovama.

Znam da ćete o svemu ovome što sam vam sada ukratko izložio itekako detaljno i na kompetentnom nivou biti informisani i kroz program koji vam predstoji na Diplomatskoj akademiji. Zbog toga ovu priliku želim da iskoristim da se zahvalim i svim dosadašnjim i budućim predavačima koji će vam približiti sva potrebna znanja i informacije važne i specifične za diplomatsku profesiju. Verujem, takođe, da će i generacija novih polaznika sa ove Akademije, i iz ove naše kuće, izaći obogaćena novim znanjima i iskustvom.

Hvala vam svima još jednom na pažnji i želim vam puno sreće i uspeha."


Ministar Dačić svečano uručio diplome polaznicima Diplomatske akademije
Ministar Dačić svečano uručio diplome polaznicima Diplomatske akademije
Ministar Dačić svečano uručio diplome polaznicima Diplomatske akademije
Ministar Dačić svečano uručio diplome polaznicima Diplomatske akademije
Ministar Dačić svečano uručio diplome polaznicima Diplomatske akademije