gototopgototop
sreda, 25. oktobar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Panel o podregionalnoj kontroli naoružanja u okviru bezbednosnog dijaloga OEBS-a
+ larger fontnormal font- Smaller font
Bec -_FilipovicPod predsedavanjem Republike Srbije Forumu za bezbednosnu saradnju OEBS-a, u okviru bezbednosnog dijaloga, 25. oktobra, u Beču održan je tematski panel posvećen sprovođenju Sporazuma o podregionalnoj kontroli naoružanja.
Vršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović, u svojstvu glavnog govornika, informisao je visoke predstavnike država učesnica OEBS-a o političkom značaju Sporazuma i pozitivnim efektima za očuvanje mira i unapređenje bezbednosti i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana nakon događaja tokom devedesetih godina.

Istaknuto je da sprovođenje Sporazuma predstavlja jednu od najuspešnijih implementacija Dejtonskog sporazuma kome su sve strane potpisnice u potpunosti posvećene, što je pozdravljeno i u izjavama brojnih predstavnika država učesnica OEBS-a. Na panelu su učestovali i Ivan Ivanišević, generalni direktor za multilateralu Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i brigadni general Peter Braunštajn, šef Verifikacionog centra Savezne Republike Nemačke.

Takođe, u Beču je 24. i 25 oktobra održan i 59. sastanak Podregionalne konsultativne komisije navedenog Sporazuma kojom u drugoj polovini ove godine predsedava Republika Srbija.