gototopgototop
petak, 27. oktobar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: "Srbija podržava teritorijalni integritet i celovitost Španije"
+ larger fontnormal font- Smaller font
DPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da jednostrano proglašenje nezavisnosti Katalonije za Srbiju nema nikakvo pravno dejstvo i ukazao da postoji sličnost sa jednostranim aktom Prištine.

"Srbija podržava teritorijalni integritet, celovist Španije i taj akt nije u skladu sa španskim ustavnim sistemom. Za razliku od toga kako su druge zemlje reagovale na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, Srbija je principijelna i isto tako ne prihvata bilo kakve jednostrane akte bilo gde u svetu, uključujući i Kataloniju. Naša pozicija je sasvim jasna.

Sličnost između Katalonije i Kosova postoji u jednoj osnovnoj stvari, a to je da se radi o jednostranom potezu, jednostranom proglašenju nezavisnosti.

Isti je put Kosova i Katalonije, samo je problem u tome što u ovom slučaju velike sile ne podržavaju Kataloniju, u slučaju Kosova je bio drugačiji interes.

Svet ne bi trebalo da se zasniva na tome da li vas vole ili ne vole velike sile, već mora da se zasniva na međunarodnom pravu", zaključio je šef srpske diplomatije.