gototopgototop
četvrtak, 02. novembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa predsednikom Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju
+ larger fontnormal font- Smaller font
Predsednik MKTJPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa predsednikom Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKTJ), sudijom Karmelom Adzusom, (Carmelo Agius), koji se nalazi na čelu delegacije Haškog tribunala u zvaničnoj poseti Beogradu, od 31. oktobra do 2. novembra 2017. godine. U pratnji predsednika Haškog tribunala je i šefica njegovog kabineta, Ana Kristina Rodriges Pinjeda (Ana Cristina Rodriguez Pineda) i njena zamenica, Amanda Moulzvrt (Amanda Molesworth).

U delegaciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije, pored prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova, bili su i Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i predsednik Komisije za nestala lica, načelnik Odeljenja za međunarodne pravne poslove ambasador dr Slavoljub Carić i Jasmina Pekmezović, prvi savetnik.

Poseta predsednika Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju se realizuje u okviru završene strategije rada Tribunala, pred njegovo zatvaranje, 31. decembra 2017. godine. Predmet razgovora bili su nasleđe Haškog tribunala od njegovog formiranja pre 24 godine do danas, saradnja država regiona Zapadnog Balkana u pitanjima vezanim za ratne zločine, otvaranje informacionih centara Haškog tribunala u Srbiji, položaj srpskih državljana na izvršenju zatvorskih kazni i ocena sveukupne saradnje između R. Srbije i Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju.