gototopgototop
sreda, 08. novembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa predstavnicima Međunarodne organizacije frankofonije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Frankofonija - MSPPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa direktorkom za programe i strateški razvoj Međunarodne organizacije frankofonije Nitom Derpalsing i direktorkom Regionalne kancelarije za države centralne i istočne Evrope Međunarodne organizacije Frankofonije Reni Jotovom.

U razgovoru je pozitivno ocenjena dosadašnja desetogodišnja saradnja Republike Srbije sa Međunarodnom organizacijom frankofonije kako na političkom planu, tako i u oblasti obrazovanja, kulture i nauke.

Konstatovana je obostrana spremnost da se institucionalno ojačaju veze u funkciji budućeg članstva Srbije u ovoj organizaciji.

Predstavnici međunarodne organizacije frankofonije preneli su punu podršku i spremnost za pomoć Srbiji da postane punopravna članica i aktivno se uključi u rad i programe organizacije kako u ključnim telima OIF, tako i u regionalnim i drugim programima i aktivnostima OIF na međunarodnom planu.

Prenete su, takođe, i poruke zahvalnosti ministru Dačiću od strane generalnog sekretara Međunarodne organizacije frankofonije Mikael Žana za učešće na Samitu frankofonije na Madagaskaru 2016. godine.

Ministar Dačić je uputio poziv generalnom sekretaru Frankofonije da u predstojećem periodu poseti Srbiju.

Ranije danas, šef srpske diplomatije otvorio je u Beogradu seminar na visokom nivou „Jačanje institucionalne saradnje Međunarodne organizacije frankofonije sa Srbijom i zemljama centralne i istočne Evrope i frankofone mogućnosti Srbije", koji je Ministarstvo spoljnih poslova organizovalo zajedno sa Međunarodnom organizacijom frankofonije.