gototopgototop
petak, 17. novembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsednik Vlade Republike Gvineje Bisao demantovao da je ta zemlja priznala Kosovo
+ larger fontnormal font- Smaller font
PV Gvineja_BisaoPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Vlade Republike Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalom koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednik Vlade Gvineje Bisao demantovao je da je ta zemlja priznala Kosovo i posebno je naglasio da Gvineja Bisao podržava teritorijalni integritet i suverentitet Srbije.

"Nisam video nijedan papir o priznanju Kosova", rekao je premijer Gvineje Bisao.

Ministar Dačić istakao je da je hteo da javnost od predsednika Vlade Gvineje Bisao čuje da ta država nije priznala nezavisnost Kosova i da je to potvrda da se na spisku zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a koje ističe Priština, nalaze i one zemlje koje nikada nisu priznale Kosovo.

Šef srpske diplomatije naglasio je da sa spiska tih zemalja koje ističe Priština treba precrtati i Surinam i Gvineju Bisao.

Gvineja Bisao nije podržala prijem Kosova u Unesko i bila je uzdržana kada se 2015. glasalo o tome.

Na današnjoj konferenciji za novinare ministar Dačić i predsednik Vlade Gvineje Bisao ocenili su da dve zemlje vezuje prijateljstvo, koje datira još iz vremena SFRJ, kao i da je to prijateljstvo potrebno negovati. Sagovornici su se složili da je potrebno unaprediti saradnju dve države, da postoji dosta prostora za unapređenje odnosa na svim nivoima, a pogotovo kada je u pitanju ekonomska saradnja dve zemlje.

Ministar Dačić ocenio je da je ova poseta prvi korak u daljem jačanju i intenziviranju političkih i ekonomskih veza dve države.

Ranije danas, ministar Dačić dočekao je na aerodromu "Nikola Tesla" premijera Gvineje Bisao.