gototopgototop
utorak, 05. decembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: "Kirgiska Republika veliki prijatelj Srbije i u skladu sa tim potrebno je da se dalja saradnja razvija"
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP KirgizijePrvi potpredsendik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Kirgiske Republike Erlanom Abdildajevim koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, ministar Dačić istakao je da je Kirgiska Republika veliki prijatelj Srbije i da je u skladu s tim neophodno da se saradnja dalje razvija.

"Dogovorili smo moju posetu Kirgiziji sledeće godine, gde će 25. juna biti obeleženo 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa", rekao je šef srpske diplomatije.

Ministar Dačić istakao je da dve zemlje treba da rade na unapređenju svih vidova saradnje, a posebno ekonomske, i podsetio da je prošle godine razmena iznosila oko 15 miliona dolara.

Pored bilateralnih pitanja, šefovi diplomatija Srbije i Kirgiske Republike razgovarala su i o saradnji u međunarodnim i regionalnim organizacijama. Ministar Dačić istakao je da će Srbija podržati kandidaturu Kirgizije za nestalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ministar Abdildajev je rekao da su razgovori bili veoma konstruktivni, da su protekli u veoma prijateljskoj atmosferi, kao i da je razmotren širok krug pitanja.
"Srbija je prijateljska zemlja i pouzdan partner u međunarodnoj areni", rekao je ministar spoljnih poslova Kirgizije.

On je ponovio podršku Kirgizije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.
"Teritorijalni integritet i suverenitet najviše su vrednosti koju rukovodioci i narod treba da štite", rekao je ministar Abdildajev.

Nakon sastanka dvojica ministara potpisala su sporazum vlada dve države o ukidanju viza za nosioce običnih putnih isprava. Ministri Dačić u Abdildajev složili su se da je sporazum o ukidanju viza jedan od najboljih načina za iskazivanje prijateljstva.