gototopgototop
sreda, 06. decembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Političke veze Srbije, Turske i BiH na odličnom nivou
+ larger fontnormal font- Smaller font
Trilaterala BeogradPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa ministrima spoljnih poslova Republike Turske i Bosne i Hercegovine Mevlutom Čavušogluom i Igorom Crnadakom.

Nakon trilateralnog sastanka, šefovi diplomatija Srbije, Turske i BiH saglasili su se da su političke veze tri zemlje na odličnom nivou, kao i da ima prostora za unapređenje ekonomske saradnje.

Ministar Dačić ocenio je da tri zemlje ostaju posvećene saradnji u zajedničkim spoljnopolitičkim prioritetima, poput punopravnog članstva u EU, iako se suočavaju sa izazovima na tom putu.

"Naše tri zemlje žele da postanu članice EU i u tom smislu Srbija podržava evropske integracije BiH i Turske", kazao je šef srpske diplomatije.

On je istakao da su BiH i Turska značajni ekonomski partneri Srbije, navodeći da je trgovinska razmena sa BiH u prvih devet meseci ove godine iznosila milijardu i 289 miliona evra, što je 15 odsto više u odnosu na prošlu godinu, a sa Turskom 710 miliona evra, što je povećanje od 12 odsto.

Ministar Dačić je ukazao na značaj otvaranja zajedničkog trgovinskog predstavništva Srbije i BiH u Istanbulu, dodajući da je to dobar način za jačanje trgovinskih veza tri zemlje.

Takođe, naglasio je da su vlasti u Beogradu zainteresovane za unapređenje saradnje u oblasti energetike i turizma, kao i da je Turska zainteresovana da učestvuju u izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo.

Šef srpske diplomatije istakao je da se Srbija interesuje za eventualne probleme na relaciji EU i Turske po pitanju migrantske krize, navodeći da bi šum u odnosima mogao da predstavlja opasnost za Srbiju.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak ocenio je da su odnosi tri zemlje odlični i da treba usmeriti pažnju na jačanje ekonomskih veza.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu istakao je da je u Beogradu vodio otvorene razgovore sa kolegama iz Bosne i Hercegovine i Srbije, i da je u fokusu bila ekonomska saradnja.

Čavušoglu je rekao da Turska podržava investitore koji žele da ulažu u regionu i da će podržati i učestvovati u izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo.

Šefovi diplomatija Srbije, BiH i Turske najavili su da će sledeći trilateralni sastanak biti održan u prvoj polovini sledeće godine u Turskoj.