gototopgototop
četvrtak, 07. decembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na Ministarskom savetu OEBS-a
+ larger fontnormal font- Smaller font
MS OEBS_BECIstupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na 24. ministarskom savetu OEBS-a koji se održava u Beču:

„Poštovani predsedavajući ministre Kurc,
Ekselencije,
Poštovane kolege,

Dozvolite da na početku izrazim zahvalnost Austriji koja predsedava i aktuelnom predsedavajućem, ministru Sebastijanu Kurcu, na neumornim naporima koje su ulagali u protekloj godini i što su nas ugostili u predivnom gradu Beču.

Tokom celokupne istorije ove organizacije, izuzetno smo se trudili da prevaziđemo razlike i zajednički se suočimo sa postojećim i novim pretnjama po našu zajedničku bezbednost. Uprkos činjenici da su te pretnje postale ozbiljnije tokom proteklih godina, postali smo, nažalost, svedoci rastućeg nepoverenja i nedostatka dijaloga među zemljama učesnicima.

Za žaljenje je, bar ja tako mislim, što je u našoj organizaciji preostalo malo iskrenog dijaloga i saradnje iako izazovi sa kojima se suočavamo zahtevaju hitne i promišljene odgovore. U vremenu kada je teško predvideti budućnost, jasno je da je potrebna politička volja kako bi se ojačao dijalog i međusobni angažman, kao jedini put ka vraćanju poverenja i traženja rešenja kako bi se smirile aktuelne tenzije. OEBS može u potpunosti da ispuni taj cilj samo ako zemlje učesnice smatraju da naša organizacija može dati doprinos bezbednosti regiona na dobrobit svih naših građana. Ovo se može postići samo ako poštujemo međuvladin i na konsenzusu zasnovan karakter OEBS-a. Da bi OEBS bio efikasniji, moramo nedvosmisleno biti posvećeni jačanju organizacije i njenih kapaciteta na osnovu međusobnog poštovanja svih država učesnica. Očuvanje kapaciteta i vidljivosti OEBS-a biće od suštinskog značaja u ovim naporima. Ako je ovo naš zajednički cilj, ne bi trebalo da bude teško postići konsenzus. Uveravam vas da je Srbija i dalje čvrsto posvećena saradnji sa ostalim državama učesnicama kako bi se ostvario taj cilj.

Gospodine predsedavajući,

Duboko svesna bezbednosnih rizika i izazova u regionu OEBS-a, Srbija je u potpunosti posvećena svom aktivnom i značajnom predsedavanju Forumu za bezbednosnu saradnju u poslednjem tromesečju ove godine, budući da Forum i dalje predstavlja dragocen okvir za dijalog i razmatranje najvažnijih bezbednosnih pitanja, kao i naših političkih i vojnih obaveza. Iz tih razloga bili smo usmereni na jačanje debate o političkoj i vojnoj bezbednosti, pružajući forum za pregovore i konsultacije o vojnoj bezbednosti i stabilnosti na prostoru OEBS-a.

Gospodine predsedavajući,

Kriza u i oko Ukrajine je, nažalost, još uvek u toku, uprkos svim našim naporima na planu njenog zaustavljanja. U isto vreme, duboko smo zabrinuti zbog kontinuiranog ometanja slobode kretanja, učestalog zastrašivanja i napada na posmatrače i imovinu OEBS-a, što je, pored ostalog, za posledicu imalo i tragičnu smrt jednog od medicinskih tehničara Specijalne posmatračke misije, 23. aprila. Sve strane se pozivaju na potpuno i bezuslovno poštovanje primirja, prekid svih neprijateljstava i sprovođenje odredbi Sporazuma iz Minska, uključujući proverljivo i trajno povlačenje teškog naoružanja.

Srbija nastavlja da podržava rad Specijalne posmatračke misije u Ukrajini koja je najvidljiviji element reagovanja OEBS-a na ovu krizu, kao i druge konstruktivne napore, posvećene iznalaženju mirnog rešenja krize, uz puno poštovanje principa OEBS-a.

Borba protiv terorizma ostaje u vrhu prioriteta naše agende. Države učesnice su u različitim prilikama odlučno i bezuslovno osudile terorističke akte i potvrdile odlučnost da se bore protiv terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama.

Takođe, ne treba da zaboravimo da smo se u toku protekle tri godine suočavali sa izazovima bez presedana koji su poticali od migrantsko-izbegličke krize, mada se čini da se ti izazovi polako ublažavaju. Međutim, mnoge od naših zemalja suočavaju se sa izazovima koji su proistekli iz migrantske krize. U prethodne dve godine, više od 900.000 izbeglica i migranata prošlo je kroz Srbiju. Mi smo pokazali našu solidarnost i humanost, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima. Imajući to u vidu, mi u potpunosti podržavamo nameru predstojećeg italijanskog predsedavanja da se uhvati u koštac sa pitanjem migracija, mogućim rešenjima, kao i bezbednosnim rizicima.

U tom pogledu, mi podržavamo prioritete austrijskog predsedavanja OEBS-u i nadamo se da ćemo postići konsenzus o predloženim Odlukama i Deklaracijama Ministarskog saveta. Ova dokumenta predstavljaju srž OEBS-a i odražavaju trenutno stanje stvari u regionu i zato je potrebno da svi udružimo snage kako bismo pokazali da je moguće postići važne sporazume. Cilj Srbije je da postane dugoročno pozitivni kontributor bezbednosti Evrope, i spremni smo da zajedno radimo na unapređenju ukupnih ciljeva bezbednosti i saradnje među pojedincima, zajednicama, narodima i državama učesnicama OEBS-a i našim partnerima. Iskreno smo privrženi nastavku našeg evropskog puta, dobrosusedskim odnosima i unapređenju regionalne stabilnosti, kao i daljem jačanju naših privreda. U potpunosti smo posvećeni dijalogu sa Prištinom, pod vođstvom EU, i implementaciji svih sporazuma koji su do sada postignuti, naročito o dugo očekivanom uspostavljanju Zajednice srpskih opština. Verujemo da je otvoren i iskren dijalog jedini put da se poboljša svakodnevni život ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji i zato je od izuzetne važnosti da OEBS ostane neutralan i pouzdan partner.

Gospodine predsedavajući,

Na kraju, dozvolite mi da izrazim svoju iskrenu zahvalnost austrijskom predsedavanju i naročito predsedavajućem, ministru Sebastijanu Kurcu, za rukovođenje tokom ove godine. Takođe, izražavam toplu dobrodošlicu i punu podršku predstojećem predsedavanju Italije.

Zahvaljujem, gospodine predsedavajući."