gototopgototop
utorak, 12. decembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Pozitivna poruka Saveta EU o politici proširenja
+ larger fontnormal font- Smaller font
Brisel izjava estonsko predsedavanjePrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je danas u Briselu na sastanku ministara EU i država kandidata za članstvo koji je organizovan u okviru estonskog predsedavanja Savetu EU.

„Tokom predsedavanja neke zemlje Savetu EU, postoji običaj organizovanja sastanka ministara spoljnih poslova zemalja kandidata sa Savetom za spoljne poslove ili Savetom za opšte poslove.

Današnja rasprava, uz učešće velikog broja ministara, bila je veoma pozitivna. Pozdravljene su odluke o otvaranju novih poglavlja za Srbiju i Crnu Goru. Bilo je dosta pozitivnih tonova kada je reč o ideji proširenja, nije bilo sporova niti primedbi koje su se mogle čuti. Zaključak je da sastanak ima pozitivnu poruku, a to je da se priprema strategija proširenja, da se priprema strategija pristupanja Srbije i Crne Gore.

Objektivno, postoji opasnost da se sada pomalo želi izbeći to naglašavanje da su Srbija i Crna Gora lideri u procesu pristupanja EU, već da ceo region treba da se nađe u jednom paketu. To za nas ne bi bilo prihvatljivo jer je naš stav da svako treba da ide u EU brzinom koju zaslužuje, tj. brzinom koja govori koji su kriterijumi ispunjeni.

Danas je bilo reči o politici proširenja, ali kako postoji zamor od proširenja u EU, tako kod nas postoji zamor od stalnog odlaganja približavanja EU. Kada se napravi odnos između ta „dva zamora", mislim da je politika proširenja dobitna politika sa pozitivnim rezultatima i za EU i za region Zapadnog Balkana", rekao je nakon sastanka šef srpske diplomatije.