gototopgototop
ponedeljak, 22. januar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na radnom ručku sa ambasadorima država članica EU
+ larger fontnormal font- Smaller font
Radni rucak_-_amb._EUPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić prisustvovao je danas, kao glavni govornik, ručku sa ambasadorima država članica EU, čiji domaćin je bio šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici.

Ovom prilikom, ministar Dačić je skrenuo pažnju na tragičan događaj koji je obeležio prethodnu nedelju. Ministar je naglasio da ubistvo Olivera Ivanovića predstavlja pretnju za stabilnost regiona i nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograd i Prištine i istakao da od prištinskih vlasti i međunarodnih institucija prisutnih na Kosovu i Metohiji očekujemo da što pre pronađu i procesuiraju odgovorne. Ponovio je da je naša strana opredeljena za dijalog, međutim, razgovore ćemo nastaviti kada dobijemo konkretne informacije o zločinu koji se dogodio.

Ministar Dačić je podvukao da punopravno članstvo u EU ostaje apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije. U tom smislu, najavljena Strategije o proširenju bi trebalo da pruži konkretizaciju pozitivnih i ohrabrujućih poruka predsednika Evropske komisije Junkera. Izrazio je uverenje da će objavljivanje 2025. godine, kao godine potencijalnog sledećeg proširenja imati izuzetno pozitivan efekat na podršku građana ulasku u EU i istovremeno pokazati da evropske države smatraju Srbiju budućim ravnopravnim delom Unije.

Posebno je pozdravio odluku bugarskog predsedavanja Savetu EU da organizuje Samit EU-ZB u maju 2018. godine, što jasno ukazuje da je Balkan ponovo u fokusu. Takođe, izrazio je nadu da će naredni Izveštaj Evropske komisije o proširenju konstatovati napredak koji je postignut i odati priznanje naporima i radu Srbije na sveobuhvatnim reformama.