gototopgototop
četvrtak, 25. januar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić u Ujedinjenim nacijama prisustvovao predavanju prof. dr Gideona Grajfa „Jasenovac- Aušvic Balkana“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Predavanje G.Grajf 2Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas u Ujedinjenim nacijama predavanju „Jasenovac- Aušvic Balkana" koje je održao prof. dr Gideon Grajf.

Cenjeni profesor Grajf, glavni je istoričar Instituta za istraživanje i dokumentovanje Holokausta „Šem olam" iz Izraela, svetski priznat ekspert za Aušvic, Majdanek, Jasenovac i zonderkomandose.

Profesor Grajf direktor je izložbe „Jasenovac – pravo na nezaborav" koju će, kasnije danas, u Ujedinjenim nacijama svečano otvoriti prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Izložba „Jasenovac – pravo na nezaborav", prva je izložba međunarodne ekspertske grupe istoričara iz 7 zemalja u Ujedinjenim nacijama, 72 godine nakon Drugog svetskog rata.

Izložba predstavlja skroman doprinos očuvanju univerzalnih vrednosti čovečanstva i globalnih napora UN-a u cilju sprečavanja pojave revizije i rehabilitacije neonacističkih i neofašističkih ideologija isključivosti i svih oblika diskriminacije i fanatizma.

Glavni cilj izložbe je negovanje kulture sećanja na srpske, jevrejske, romske i antifašističke žrtve Holokausta i genocida u Jasenovcu, jednom od najbrutalnijih i najozloglašenijih od ukupno 8 logora za istrebljenje u Drugom svetskom ratu.

Ovo je najveća i najmonumentalnija izložba koja će po prvi put biti postavljena u Ujedinjenim nacijama o Jasenovcu sa 7 tona opreme i eksponata kojom će se na multimedijalni način Srbija predstaviti kroz srpsko-jevrejski projekat povodom obeležavanja Međunarodnog dana Holokausta.