gototopgototop
sreda, 31. januar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić i šef UNMIK-a o aktuelnoj bezbednosnoj i političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji
+ larger fontnormal font- Smaller font
3Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas specijalnog predstavnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefa UNMIK-a Zahira Tanina, u sklopu njegove redovne posete Beogradu, pred predstojeću sednicu Saveta bezbednosti UN-a o radu UNMIK-a.

Razgovarano je o aktuelnoj, osetljivoj bezbednosnoj i političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji, posebno nakon tragičnog ubistva Olivera Ivanovića, kao i u vezi sa aktuelnim dešavanjima povodom pokušaja ukidanja Specijalnog suda za zločine OVK.

Teme razgovora bile su i perspektiva dijaloga Beograda i Prištine i angažman UNMIK-a.

Ukazano je na značaj daljeg nesmanjenog prisustva i delovanja ove misije radi stvaranja uslova za normalan i dostojanstven život Srba i pripadnika drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji.

Ministar Dačić je naglasio da je za Republiku Srbiju očuvanje aktuelne dinamike i formata sednica Saveta bezbednosti UN-a na ovu temu od izuzetne važnosti, posebno u kontekstu nastojanja u pravcu izgradnje poverenja i stabilnosti.

Šef srpske diplomatije je izrazio posebnu zahvalnost na uloženim naporima u implementaciji mandata UNMIK-a, uz očekivanje da će Misija i u narednom periodu nastaviti sa njegovim sprovođenjem u skladu sa rezolucijom SB UN 1244 (1999).