gototopgototop
petak, 16. februar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Protestna nota Ministarstva spoljnih poslova Srbije Barbadosu
+ larger fontnormal font- Smaller font
mspMinistarstvo spoljnih poslova Republike Srbije uputilo je protestnu notu Ministarstvu inostranih poslova i spoljne trgovine Barbadosa u kojoj se navodi da je sa zaprepašćenjem primljena vest o odluci Barbadosa da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova.

„Ovakav nerazuman i neočekivan akt dolazi u momentu kada mnoge zemlje u svetu, od kojih i neki bliski susedi Barbadosa, preispituju i povlače odluke o priznanju tzv. države Kosovo. Ona svakako neće doprineti postizanju konačnog i obema stranama prihvatljivog rešenja za pitanje statusa Kosova, koje, prema ocenama i onih zemalja koje su bile među prvima koje su priznale nezavisnost Kosova, tek predstoji.

Republika Srbija posebno uvredljivim ocenjuje činjenicu da je odluka o priznanju saopštena na Dan državnosti Republike Srbije - 15. februara. Ovakva odluka, od države koja je imala nesebičnu podršku Beograda na svom putu ka dekolonizaciji, sa kojom je uspostavila diplomatske odnose još 1977. godine, smatra se kratkovidom odlukom aktuelne vlasti, suprotnom principima međunarodnog prava i stavovima koji su izneti u nedavnim bilateralnim kontaktima prdstavnika dveju vlada, a o njenim motivima se može samo nagađati", navodi se u protestnoj noti Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.