gototopgototop
utorak, 20. februar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Jačanje strateškog partnerstva Srbije i Francuske
+ larger fontnormal font- Smaller font
daccich le drijan 01Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravio je danas u radnoj poseti Republici Francuskoj.

Šef srpske diplomatije sastao se u Parizu sa ministrom evropskih i spoljnih poslova Republike Francuske Žan-Ivom Le Drijanom.

„Imao sam veoma dobar sastanak sa ministrom evropskih i spoljnih poslova Francuske, imajući u vidu da sa Francuskom imamo potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu.

Zajednički smo istakli da je ova godina veoma značajna za podsećanje na staro savezništvo između Francuske i Srbije, a to je 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

Sa velikom pažnjom očekujemo uzvratnu poseta mog kolege, koja će biti 12. i 13. aprila, a to će biti uvodna poseta za posetu predsednika Makrona koja treba da usledi do kraja godine.

Naš interes je da jačamo strateško partnerstvo sa Francuskom. Francuska želi da bude lider, kada je reč o pomoći Srbiji na našem evropskom putu. Srbija je svesna svih svojih obaveza koje ima na tom putu, potrebe da nastavimo sa reformama, da se na miran način i dijalogom reše sva otvorena pitanja na Balkanu - tu pre svega mislim na pitanje KiM.
Siguran sam da ćemo imati dovoljno razumevanja našeg starog saveznika Francuske za želju Srbije da se dođe do rešenja koje će uvažavati interese svih strana na KiM i koje će biti osnova za dugotrajan mir i stabilnost u regionu", zaključio je nakon sastanka ministar Dačić.

Tokom boravka u Francuskoj, ministar je položio vence na grob Neznanog vojnika ispod Trijumfalne kapije u Parizu i na Srpskom vojnom groblju u Tijeu. Prilikom polaganja venca na grob Neznanog vojnika u Parizu, ministar se upisao se u „Zlatnu knjigu".

daccich venci_tkapija_07 daccich venci_tkapija_06
,,Neznanom junaku, koji je život dao za slobodu naroda Evrope i za budućnost naše dece, Republika Srbija odaje počast i izražava veliku zahvalnost. Republika Srbija i njen narod, i nakon sto godina od okončanja stradanja u Velikom ratu, ne zaboravljaju žrtvu hrabrih vojnika koji su dali svoje živote za Srbiju i Francusku. Neka im je večna slava!", upisao je šef srpske diplomatije.