gototopgototop
ponedeljak, 05. mart 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa ambasadorom Demokratske Narodne Republike Koreje
+ larger fontnormal font- Smaller font
Amb. DNR_KorejePrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas ambasadora Demokratske Narodne Republike Koreje Ri Pjong Dua (Ri Pyong Du), koji je u Republici Srbiji akreditovan na nerezidencijalnoj osnovi iz Rumunije.

Uz konstataciju da u bilateralnim odnosima dve zemlje nema otvorenih pitanja, sa naše strane je izražena zahvalnost stavu DNR Koreje o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, što očekujemo i ubuduće.

Ministar Dačić je ponovio stav Srbije u prilog denuklearizacije Korejskog poluostrva i rešavanja nuklearnog pitanja DNR Koreje mirnim putem, odnosno pregovorima involviranih strana. Pored toga, sa naše strane je pozdravljeno otopljavanje u odnosima između Republike Koreje i DNR Koreje i zajedničko učešće Pjongjanga i Seula na Zimskim Olimpijskim igrama u Pjongćangu ove godine, uz nadu da će pozitivan trend u odnosima biti nastavljen i ubuduće.

Ambasador Ri Pjong Du je izneo spremnost za jačanje bilateralne saradnje između DNR Koreje i Republike Srbije, podsetivši na tradicionalno prijateljske odnose dve zemlje, čiji koreni sežu u doba bivše SFRJ. Potvrdio je nastavak principijelne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije, odnosno stav nepriznavanja JPN Kosova.