gototopgototop
sreda, 07. mart 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija veoma zainteresovana za unapređenje saradnje u svim oblastima sa Gruzijom
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP Gruzije_mart_2018Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova Gruzije Mihailom Dženelidzeom koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Nakon sastanka, na konferenciji za novinare, ministar Dačić istakao je da je Srbija veoma zainteresovana za unapređenje bilateralnih odnosa u svim oblastima sa Gruzijom. Podvukao je da između Srbije i Gruzije nema otvorenih pitanja.

„Mislim da je ova poseta bila veoma korisna, produktivna i da će već u narednih nekoliko meseci biti novih kontakata, sastanaka i konferencija na kojima će naši predstavnici učestvovati."

Ministar je istakao da se očekuju posete predsednika i premijera Gruzije Srbiji, kao i njegova uzvratna poseta Gruziji tokom ove godine.

„Zahvaljujemo se Gruziji na principijelnom stavu kada je u pitanju njihov stav o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova. Drago mi je da je moj kolega danas i u razgovoru sa predsednikom Vučićem izneo veoma vrst stav, koji je definisao kao nepromenljiv, o našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Šef srpske diplomatije preneo je da Srbija ima čvrstu poziciju, da takođe nedvosmisleno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije. Zahvalio je Gruziji na njihovom principijelnom stavu, ali i na konkretnim koracima koji iz njega proizilaze - glasanju u međunarodnim organizacijama. Podsetio je na glasanje u Unesku, kada je Gruzija glasala protiv članstva Kosova u toj organizaciji.

Takođe, šef srpske diplomatije istakao je da je na današnjem sastanku dogovoreno da se detašira po jedan diplomata iz svake zemlje, kako bi se intenzivno radilo na unapređenju odnosa, obzirom da Srbija nema ambasadu u Gruziji kao ni Gruzija u Srbiji.

Šef gruzijske diplomatije istakao je da mu je ova poseta ponovo pokazala su odnosi Srbije i Gruzije zasnovani na prijateljstvu, na zajedničkim vrednostima i aspiracijama.

„Potpuno podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i zahvalni smo na principijelnom stavu Srbije prema suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije."

Takođe, dvojica ministara danas su potpisala Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Gruzije o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša.