gototopgototop
sreda, 07. mart 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Političke konsultacije između Republike Srbije i Švajcarske Konfederacije na nivou državnih sekretara
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0005U Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije održane su redovne političke konsultacije između Republike Srbije i Švajcarske Konfederacije na nivou državnih sekretara.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Stevanović razgovarao je sa zamenicom državnog sekretara Federalnog ministarstva inostranih poslova Švajcarske Konfederacije Kristinom Marti Lang o temama od zajedničkog interesa.

Razmenjena su mišljenja o bilateralnim političkim odnosima, o ekonomskoj saradnji, o Briselskom dijalogu, o regionalnim odnosima, o multilateralnoj saradnji, o novoj švajcarskoj Strategiji o ekonomskoj i razvojnoj saradnji sa Srbijom za period 2018-2021. godine, a koja je prethodnog dana zvanično uručena predsedniku Vlade Republike Srbije Ani Brnabić.

Novom Strategijom su predviđene donacije u visini od preko 90 miliona evra koje će biti usmerene na ekonomski razvoj, energetsku efikasnost i državnu upravu (administracija, društvena inkluzija), kao i na dualno obrazovanje, za koje je planirano alociranje značajnih finansijskih sredstava.

U funkciji intenziviranja političkog dijaloga i jačanja sveukupnih odnosa između Republike Srbije i Švajcarske Konfederacije dogovoreno je da se naredne političke konsultacije održe sledeće godine u Švajcarskoj.