gototopgototop
subota, 24. mart 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Tradicionalno prijateljstvo i jačanje bilateralnih odnosa sa Alžirom
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP Alzira mart 2018Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je 24. marta 2018. godine ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Alžira, Abdelkadera Mesaela, koji je boravio u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

Dva ministra su razgovarala o bilateralnim odnosima Srbije i Alžira, mogućnostima unapređenja saradnje i aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, kao što su međunarodni terorizam i pitanje migracija.

Ministar Dačić je naglasio prijateljstvo dva naroda i saradnju dugu više od 50 godina. Podsetio je na podršku bivše Jugoslavije i učešće naših građana u borbi za alžirsku nezavisnost, među njima i Stevana Labudovića, našeg fotografa i kamermana, heroja alžirske revolucije, koji je preminuo krajem prošle godine. Ministar Dačić se osvrnuo i na ulogu državnika i patriote, pokojnog Rede Maleka, koji je bio prvi alžirski ambasador u SFRJ, u razvoju bilateralnih odnosa dve zemlje.

Ministar Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog uspeha Alžira na planu očuvanja političke i ekonomske stabilnosti, kao i u borbi protiv terorizma i ekstremizma, u uslovima globalnih i regionalnih izazova. Takav pozitivan ishod je rezultat politike koju je koncipirao alžirski predsednik Buteflika.

Posebno je istakao našu zahvalnost na principijelnom i konzistentnom stavu Alžira u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova"i poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije.

Tokom razgovora, razmatrane su mogućnosti za unapređenje odnosa u svim oblastima gde postoji zajednički interes, uz naglasak na ekonomskoj saradnji, gde se očekuje njeno intenziviranje, uz direktne kontakte privrednih subjekata. Zajednički je konstatovan značaj uspešne saradnje u oblasti odbrane. Za naredni period najavljeno je održavanje Mešovitog komiteta, kao i realizacija drugih poseta na visokom nivou.

U odvojenim susretima, ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Abdelkader Mesael razgovarao je sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i potpredsednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.

Tokom posete upriličeno je svečano potpisivanje Memoranduma o razumevanju u oblasti životne sredine, održivog razvoja i obnovljivih energija, koje su potpisali ministar zaštite životne sredine Republike Srbije Goran Trivan i alžirski ministar, kao i Program saradnje u oblasti omladine i sporta, koji su potpisali ministar Dačić i ministar Mesael.