gototopgototop
utorak, 03. april 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministri Dačić i Sijarto otvorili granični prelaz Rastina - Bačsentđerđ
+ larger fontnormal font- Smaller font
BacsentdjerdjGovor prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na ceremoniji svečanog otvaranja graničnog prelaza Rastina - Bačsentđerđ:


„Uvažene Ekselencije,
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Pričinjava mi veliko zadovoljstvo i čast da zajedno sa Peterom Sijartom, ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske svečano otvorim granični prelaz Rastina – Bačsentđerđ. Današnja manifestacija pokazuje viziju i odlučnost Srbije i Mađarske da udruženo deluju u interesu građana i duboko sam uveren da je ovim dat novi podsticaj daljem razvoju političkih, ekonomskih, kulturnih i svih ostalih – a u svakom slučaju, prvenstveno, prijateljskih veza između Republike Srbije i Mađarske. Dozvolite mi da istaknem da u vreme u kome živimo, a to je vreme velikih ekonomskih izazova, ovakav vid povezivanja posebno doprinosi približavanju privreda. U tom smislu sam uveren da će ovaj prelaz otvoriti nove mogućnosti za dalji razvoj saradnje na obostranu korist.

Posebno bih želeo da istaknem da su bilateralni odnosi dve države, prema zajedničkoj oceni, dostigli istorijski vrhunac. Izdvojio bih redovno održavanje sednica dve vlade koje doprinosi čestim susretima u otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi. Veoma je važno očuvati dinamiku održavanja sednica dve vlade koje šalju snažnu političku poruku, i potvrđuju visok stepen razumevanja u odnosima dve države. Napominjem da je razvoj odnosa Srbije i Mađarske i ostvareni intenzivan bilateralni dijalog dao doprinos i uspostavljanju iskrenih i prijateljskih veza između najviših zvaničnika dve države. Koristim i ovu priliku da istaknem da Srbija ostaje dosledna svom stavu da temelj uspešne spoljne politike predstavlja postojanje i stalno unapređivanje kvalitetnih i svestranih dobrosusedskih odnosa, ispunjenih međusobnim uvažavanjem.

Srbija i Mađarska razumeju da posebno dragocenu sponu u odnosima predstavljaju nacionalne manjine koje su ostavile trajan pečat na duhovni i kulturni identitet dve države. Važno je istaći da postoji opredeljenje dve države da zajedničkim naporima obezbede poboljšanje i unapređenje položaja srpske nacionalne manjine u Mađarskoj i mađarske nacionalne manjine u Srbiji. Siguran da će ovaj most saradnje, koji je već prekaljen kroz mnoga iskušenja, dodatno jačati i dati svoj pun doprinos u vremenima koja dolaze.

Posebno želim da istaknem zahvalnost za kontinuiranu i snažnu podršku koju nam Mađarska pruža na planu ostvarivanja strateškog spoljno-političkog prioriteta Republike Srbije - članstva u Evropskoj uniji. Ovde bih posebnu zahvalnost izrazio ministru Peteru Sijartu koji ostaje dosledan i glasan zagovornik nastavka politike proširenja, gde kao prvu sledeću članicu vidi Srbiju, po našem mišljenju sa punim pravom. Izuzetno cenimo spremnost Mađarske da nam na raspolaganje stavi svoje eksperte za vođenje pristupnih pregovora, kao i da, kroz organizaciju obuka i seminara za naše službenike koji učestvuju u pregovaračkom procesu, prenese dragocena iskustva iz svog procesa približavanja evropskoj porodici. Potpuno sam siguran da Mađarska suštinski razume stremljenje i posvećenost Republike Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i da će, u granicama svojih mogućnosti, nastaviti da doprinosi njegovom ostvarivanju.

Dame i gospodo,

Tokom viševekovnog prisustva na ovim prostorima, gde su se kroz istoriju često sukobljavali interesi najvećih i najmoćnijih svetskih sila, naša dva naroda često su bila izložena raznim pritiscima. Ovakvi pritisci postoje i danas kada Republika Srbija čini ogroman napor kako bi zauzela svoje zaluženo mesto u zajednici evropskih naroda. Zbog toga, uz već izraženu zahvalnost Mađarskoj na njenom zalaganju za što bržu evrointegraciju regiona Zapadnog Balkana, želim da ukažem na neke zahteve koji značajno prevazilaze uobičajene - one koje proces pristupanja Evropskoj uniji podrazumeva. Naša opredeljenost za iskren i konstruktivan dijalog sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, uz posredovanje EU, nažalost ne daje očekivane rezultate. Ponavljam da je Srbija dijalogu u Briselu pristupila iskreno i bez „skrivene agende", dok Priština dobro smišljenim provokacijama i opstrukcijama, uz očiglednu podršku nekih stranih sila, prolongira izvršavanje svog dela obaveza iz Briselskog sporazuma, obesmišljava dijalog i time direktno ugrožava stabilnost regiona. Očekujemo da Mađarska razume našu poziciju koja je bazirana na očuvanju zajedničkih hrišćanskih i evropskih vrednosti.

Dragi prijatelji,

Uveren sam da postoje još uvek neiskorišćene mogućnosti za dalji, još svestraniji i obostrano koristan razvoj naših odnosa i saradnje. Bazirana na uzajamnom poverenju i razumevanju, naša saradnja se uspešno razvija u brojnim oblastima, a potencijali za njeno dalje produbljivanje postoje u sferi politike, ekonomije, investicija, energetike, infrastrukture, poljoprivrede, kulture, kao i brojnim drugim oblastima.

Iskreno se nadam da će novi granični prelaz omogućiti olakšan, ubrzan i slobodan prelaz ljudi i robe. Na ovaj način nesumnjivo će se uspostaviti bolja komunikacija između građana, što će doprineti još boljem razumevanju dve države i dva naroda. Time, uveren sam, dajemo nov doprinos stabilnom i snažnom trendu unapređenja odnosa Srbije i Mađarske.

Živeli."