gototopgototop
sreda, 11. april 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministri Dačić i Kocijas o saradnji Srbije i Grčke, spoljnopolitičkoj situaciji i situaciji u regionu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dai- MIP_GrkePrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa ministrom inostranih poslova Grčke Nikolaosom Kocijasom.

Nakon sastanka, na konferenciji za novinare ministri Dačić i Kocijas istakli su da su Srbija i Grčka tradicionalni prijatelji i zajednički ocenili da u bilateralnim odnosima nema otvorenih pitanja.

„Potrebno unaprediti i što bolje organizovati međusobnu saradnju kako bismo bili od pomoći jedni drugima", izjavio je šef srpske diplomatije.

Ministar Dačić istakao je da je sa grčkim ministrom razgovarao o saradnji dva ministrstva, o Visokom savetu za saradnju Grčke i Srbije, aktuelnoj spoljnopolitičkoj situaciji i situaciji u regionu.

Ministar Kosijas naglasio je da Srbija pripada evropskoj porodici i dodao da Grčka oseća odgovornost za stabilnost u regionu i da će sarađivati sa Srbijom.

„Razgovarali smo o situaciji u regionu, kao i o tome kako da naše prijateljstvo preobratimo u praktičnu saradnju, u Evropskoj uniji, ali i gde god možemo da pomažemo jedni drugima."

Grčki ministar spoljnih poslova  rekao je da Grčka neće priznati nezavisnost Kosova, i dodao da trgovinska kancelarija Kosova u Atini neće biti diplomatsko predstavništvo.

Ministar Kocijas je pozvao ministra Dačića na sastanak u maju na kojem će se države EU sastati s pet potencijalnih članica Unije, što je, kako je rekao, šef srpske diplomatije prihvatio.

Takođe, nakon sastanka ministar Dačić uručio je šefu grčke diplomatije zlatnik koji je 2014. godine, povodom stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata izdala Narodna banka Srbije, Trgovinski ugovor između Kraljevine Srbije i Kraljevine Grčke iz 1882. godine, kao i Ugovor o prijateljstvu i savezu između Srbije i Grčke iz 1913. godine.