gototopgototop
četvrtak, 12. april 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Poseta ministra Le Drijana potvrda je obostrane želje da odnosi Srbije i Francuske budu dinamičniji i sadržajniji
+ larger fontnormal font- Smaller font
Le Drijan Beograd april 2018Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas u posetu ministra evropskih i inostranih poslova Republike Francuske Žan-Iva Le Drijana.

Ministar Dačić istakao je da je politički dijalog Srbije i Francuske veoma intenzivan i sadržajan, kao i da je ova poseta upravo potvrda obostrane želje da odnosi naših zemalja budu još dinamičniji i sadržajniji. Srbija i Francuska će kao strateški partneri i istorijski saveznici, nastaviti da, kroz prijateljski dijalog i uvažavanje obostranih interesa, doprinose unapređenju ukupne saradnje.

U srdačnom razgovoru je dogovoreno da Srbija i Francuska zajednički obeleže jubilej sto godina završetka Prvog svetskog rata i, naredne godine, 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ministar Dačić zahvalio je na podršci Francuske procesu evrointegracija Srbije, podsećajući da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji prioritet naše spoljne politike, kao i na podršci Francuske za kandidaturu Srbije za pridruženo članstvo u Međunarodnoj organizaciji frankofonije.

Ministar evropskih i inostranih poslova Francuske Le Drijan je potvrdio interes Francuske da intenzivira politički dijalog i bilateralne odnose sa Srbijom. Preneo je želju predsednika Francuske Emanuela Makrona da dođe u posetu Srbiji do kraja godine, kao i da tom prilikom bude otkriven Spomenik zahvalnosti Francuskoj, na čijoj rekonstrukciji zajednički rade obe države. Istaknuto je da Francuska Srbiju vidi kao lidera u regionu, a posebno su pohvaljeni napori koje Srbija ulaže u unapređenje saradnje i očuvanje stabilnosti u regionu.

Ministar Dačić uručio je francuskom kolegi reprint izdanje knjige Jovana Cvijića iz 1918. godine "Balkansko poluostrvo i južnoevropski narodi", kao i zlatnik posvećen našem vojskovođi Živojinu Mišiću. Ministar Le Drijan uručio je ministru Dačiću dokument iz 1915. godine, reč je o instrukciji ministra spoljnih poslova ambasadama Francuske u Londonu, Petrogradu i Rimu u vezi podrške saveznika srpskoj vojsci i srpskom narodu.

Nakon razgovora, ministri spoljnih poslova Srbije i Francuske su položili vence na Francuskom vojnom groblju. Po polaganju venaca, ministar Dačić je u Knjigu počasnih gostiju upisao:

,,Zauvek ćemo pamtiti herojstvo francuskih vojnika, koji su daleko od svojih domova, zajedno sa srpskim borcima, dali živote za oslobođenje naše zemlje. Srbija nikad neće zaboraviti nesebičnu pomoć njenoj vojsci kada joj je bilo najteže. Taj čin ostaće zauvek svedočanstvo prijateljstva dva naroda i savezništva Srbije i Francuske, ali i nepresušni izvor inspiracije za ljubav prema slobodi. Zato Srbija voli Francusku, kao što je ona volela nas.
Neka je večna slava junacima!"