gototopgototop
četvrtak, 10. maj 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Odnosi Srbije i Republike Kipar zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP KipraPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić danas je imao odvojeni bilateralni razgovor sa ministrom spoljnih poslova Republike Kipar Nikosom Hristodulidisom, koji se, kao član delegacije u pratnji predsednika Republike Kipar Nikosa Anastasijadisa, nalazi u poseti Republici Srbiji.

U razgovoru dvojice ministara, obostrano je ocenjeno da su bilateralni odnosi dve države zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda. Izraženo je puno razumevanje i uzajamna podrška dve zemlje u zaštiti nacionalnih interesa, a pre svega zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Republike Srbije, odnosno Republike Kipar.

Ministar Hristodulidis je istakao da Kipar daje snažnu punu podršku procesu evropske integracije Republike Srbije, koju vidi kao sledeću članicu EU.

Kiparski ministar je pozvao ministra Dačića da uskoro poseti Republiku Kipar, a u cilju pripreme druge zajedničke sednice dve vlade – kojoj će predsedavati predsednici Nikos Anastasijadis i Aleksandar Vučić, koja je planirana da se održi do kraja ove godine na Kipru. Dogovoreno je da se intenzivira i saradnja između dva ministarstva spoljnih poslova po svim pitanjima od zajedničkog interesa, a o čemu će u najskorije vreme biti usaglašen i potpisan Plan konsultacija.