gototopgototop
sreda, 13. jun 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministri Dačić i Čaputovič o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i evrointegracijama Srbije
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP Poljske_-_CaputovicPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Poljske Jacekom Čaputovičem koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Ministri Dačić i Čaputovič razgovarali su o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i evrointegracijama Srbije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare istakli su da će Srbija i Poljska naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, te da se očekuje da u skladu sa tako dobrim istorijskim odnosima u narednom periodu dve zemlje razviju još bolje međusobne odnose.

„Mi smo prijateljske zemlje i prijateljski narodi, možda nismo dovoljno radili na operacionalizaciji i razvijanju naših prijateljskih odnosa, pre svega imajući u vidu sve probleme sa kojima smo se svi zajedno suočavali u prethodnim decenijama, ali mi smo veoma zadovoljni da danas možemo da kažemo da Poljska predstavlja jednu od zemalja EU koja je jedan od glavnih zagovornika teze o proširenju EU", kazao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je Srbija zadovoljna nivoom ekonomske razmene dve zemlje, koja je prošle godine iznosila gotovo milijardu i 200 miliona evra, dok je u prva četiri meseca ove godine iznosila oko 380 miliona evra.

„Zabeležen je rast robne razmene i mi se nadamo da će iz godinu u godinu ta razmena biti sve veća, rekao je ministar Dačić i dodao da je Poljska osmi spoljnotrgovinski partner Srbije, a da je peti kada je reč o zemljama članicama EU.

Ministar Čaputovič naveo je da je današnja poseta potvrda dobrih odnosa dve zemlje, da Poljska želi da jača te odnose, kao što želi da se ojača i saradnja, kako ekonomska, tako i kulturna, kao i u okviru međunarodnih organizacija. Istakao je da Poljska podržava aspiracije Srbije za priključenje EU i naveo da je to cilj poljske spoljne politike.