gototopgototop
utorak, 19. jun 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Tradicionalno prijateljski odnosi Srbije i Demokratske Republike Kongo osnova za unapređenje saradnje u svim oblastima
+ larger fontnormal font- Smaller font
min. Dacic-_min._komunikacija_i_medija_DR_Konga_Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom za komunikacije i medije Demokratske Republike Kongo Lambertom Mendeom Omalangom.

Ministar Dačić je podsetio da je Srbija ponosna na istoriju naših odnosa i na saradnju koja datira iz perioda bivše Jugoslavije. Istakao je da naša zemlja baštini jugoslovensku politiku prema celoj Africi, podsetio je da je u bivšoj SFRJ održana prva konferencija nesvrstanih zemalja, i da je Srbija 25. maj proglasila za Dan prijateljstva s narodima Afrike.

Šef srpske diplomatije je upoznao sagovornika sa pozicijom Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom, zahvalio je na čvrstom i principijelnom stavu Demokratske Republike Kongo po ovom pitanju i obavestio o pregovorima koji se vode u Briselu.

Ministar Dačić je rekao da Srbija želi da razvija saradnju sa Demokratskom Republikom Kongo u svim oblastima, trgovinskoj razmeni, obezbeđivanju stipendija za studente iz Demokratske Republike Kongo, kao i saradnju u oblasti nauke i sporta.

Ministar Demokratske Republike Kongo je naglasio da se njegova zemlja takođe zalaže za ekonomsku saradnju sa Republikom Srbijom i da ova poseta upravo treba da bude korak ka tom cilju. Istakao je da je srećan što je posetio Srbiju, da se oseća posebno počastvovan jer se nalazi u gradu gde je održana Prva konferencija nesvrstanih zemalja.

U vezi sa pitanjem Kosova i Metohije naglasio je da u Demokratskoj Republici Kongo imaju potpuno razumevanje za našu poziciju, da se zalažu za princip nepovredivosti granica, kao i da je podrška njegove zemlje pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republici Srbiji nedvosmislena.

Sagovornici su se saglasili da tradicionalno prijateljski odnosi dveju zemalja, koji imaju dugu i bogatu istoriju, treba da budu i osnova ekonomskoj saradnji, uzajamnoj podršci na međunarodnom planu i podršci u međunarodnim organizacijama.