gototopgototop
sreda, 20. jun 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Deca Srba povratnika u Hrvatsku posetila Ministarstvo spoljnih poslova
+ larger fontnormal font- Smaller font
Deca -_Muzej_diplomatije_1Grupa od dvadesetpetoro srpske dece osnovnoškolskog uzrasta iz Pakraca i okoline Krnjaka iz Republike Hrvatske, treći dan posete srpskim institucijama i beogradskim znamenitostima počela je obilaskom Ministarstva spoljnih poslova gde ih je u ime ministra spoljnih poslova pozdravio amabasador Aca Jovanović, v.d. pomoćnika ministra za konzularne poslove poručivši im da imaju jedinstvenu priliku da u Muzeju srpske diplomatije Ministarstva upoznaju znamenite Srbe koji su se bavili diplomatijom i svojim delovanjem zadužili srpski narod.

„Čuvajte ćirilicu, svoju kulturu i tradiciju", rekao je ambasador Jovanović i dodao da uče i da se obrazuju, jer samo obrazovani ljudi mogu da doprinesu napretku.

Ambasador dr Ljiljana Nikšić je nakon obraćanja pomoćnika Jovanovića prezentovala ekskluzivnu postavku Muzeja diplomatije uz kratak kurs diplomatije za početnike.

Gosti Ministarstva spoljnih poslova i Beograda su većinom deca povratnika pripadnika srpske nacionalne manjine koji su u toku operacija "Bljesak" i "Oluja" bili primorani da napuste svoje domove.

Danas su ova deca aktivna u srpskoj zajednici, uglavnom pohađaju dodatnu nastavu srpskog jezika i kulture i veronauku i učestvuju u radu srpskih udruženja SKD "Prosvjeta" i Vijeća srpske nacionalne manjine.

Posetu je u okviru redovnih aktivnosti organizovalo Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a deca su posetila Predsedništvo Republike Srbije, Grad Beograd, Narodnu skupštinu Republike Srbije.

Obilazak beogradskih znamenitosti obuhvata Spomenik neznanom junaku i toranj na Avali, Beogradsku tvrđavu, Muzej Vuka i Dositeja, Muzej patrijaršije, Hram Svetog Save, Narodnu biblioteku i Muzej Nikole Tesle. U toku obilaska Beogradske tvrđave, Dečji kulturni centar prikazao je deo edukativnog programa „Beograd kroz vekove" u okviru kojeg su srpska deca iz Hrvatske „imala susrete" sa istorijskim ličnostima: knezom Mihailom Obrenovićem, kneginjom Milicom i Karađorđevim ustanikom Ostojom Kondom. Podršku realizaciji programa pružila je Turistička organizacija Beograda.