gototopgototop
petak, 29. jun 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Vanredna konferencija za novinare ministra Dačića
+ larger fontnormal font- Smaller font
KZN 3_29.junPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je danas vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je saopštio da je još jedna zemlja poništila priznanje Kosova.
Ministar je rekao i da će obavestiti javnost o kojoj zemlji je reč kada bude stigla zvanična nota date zemlje.

Šef srpske diplomatije dodao je da su sve zemlje koje povlače priznanje izložene velikom pritisku zapadnih zemalja. Podsetio je da je prošle nedelje u Srbiji boravio ministar spoljnih poslova Liberije i da je predao notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, što je i potvrdio, u telefonskom razgovoru, predsednik te zemlje Žorž Vea šefu srpske države.

Ministar je rekao i da njega često pitaju – zašto je toliko bitno koliko zemalja je priznalo Kosovo – a da on odgovara kontrapitanjem – ako nije, što se onda vi toliko uzbuđujete.

Istakao je da su u Briselu Albanci tražili da Srbija prestane sa svojim aktivnostima na lobiranju za povlačenje priznanja.

"Obišao sam pola sveta, a zemlje ne mogu da nađu papire o priznanju. Čude se i ne znaju kada je ko priznao Kosovo", kazao je on.

S tim u vezi, ministar Dačić je pokazao notu dobijenu od Sao Tome i Principe, koja datira od 7. januara 2013. godine u kojoj se kaže da predsednik Republike u skladu sa svojim nadležnostima koje ima izjavljuje da Demokratska Republika Sao Tome i Principe nije sprovela postupak priznanja suverenosti Kosova.

Ministar Dačić je ukazao da postoji nota o povlačenju priznanja Kosova od Surinama od 30. oktobra 2017, zatim od Gvineje Bisao od 21. novembra 2017, Burundija od 15. februara i Liberije od 20. juna.

Takođe je podvukao da "stvar" nije nikako gotova oko priznanja Kosova, rekavši da najjače zemlje sveta, ne računajući zapadne, nisu priznale Kosovo, a među njima i četiri iz EU.

Zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što podržava ove aktivnosti, dodajući da su one od ključnog značaja za našu pregovaračku poziciju, jer pokazuju da stvar nije izgubljena. Srbija je, prema njegovim rečima, spremna na kompromis i pozvao one koji kritikuju da izađu sa tim šta bi bio dogovor ili kompromis.

Ministar Dačić je izneo očekivanje da će u narednih nekoliko meseci broj zemalja koje su priznale Kosovo pasti ispod 100, dodajući ujedno da je 116 koje Priština navodi kao zemlje koje su ih priznale – "fatamorgana".

Naglasio je i da je važna aktivnost lobiranje, budući da Kosovo može da se kandiduje za članstvo u UN, što Rusija može da spreči vetom. U svakom slučaju svaki glas je bitan, naglasio je šef srpske diplomatije.