gototopgototop
četvrtak, 26. jul 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić u Kongresu na svečanosti povodom obeležavanja stogodišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući
+ larger fontnormal font- Smaller font
Kongres 1Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, zajedno sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić i predsednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, učestvovao je na ceremoniji u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država povodom obeležavanja stogodišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući.

„Veoma mi je drago da se ono o čemu sam govorio godinama unazad na ovakav način obeležava u Vašingtonu, ali i u Beogradu.

Izvukao sam iz zaborava to što se desilo pre 100 godina i počeo sa pričom koja je danas postala nešto o čemu se govori javno od strane američke administracije. Govorim o činjenici da smo imali veliku podršku SAD-a za vreme Prvog svetskog rata, kao i da je predsednik SAD-a Vudro Vislon u svojim tačkama koje je objavio za rešenje svetske krize Srbiju i srpski narod stavio u te tačke, između ostalog, govoreći  da Srbija treba da dobije bezbedan i otvoren izlazak na more.

SAD su uvidele svu veličinu žrtve koje su podnele Srbija i srpski narod za vreme Prvog svetskog rata, naravno, naša saradnja se nastavila i za vreme Drugog svetskog rata.

Obnovio sam tu priču i u Beogradu će uskoro biti otkriven spomenik Vudro Vilsonu.

Takođe kada smo počeli da istražujemo, otkrilo se i da je još 1919. godine Beograd platou ispred Železničke stanice dao ime po Visonu. Sada planiramo da možda napravimo i zajednički spomenik Vilsonu i Pupinu jer oni simbolizuju američko-srpsko prijateljstvo.

Bitno je da probamo da iskoristimo ovaj veliki jubilej za resetovanje naših odnosa. Nit saradnje, kooperacija i podrška se izgubila tokom svih ovih decenija. Nismo našli zajedničke interese i imenitelj u tom periodu i vreme je za popravljanje odnosa. Važno je da se o ovome razgovara sa novom američkom administracijom i mislim da je to šansa za Srbiju i srpski narod.

Danas sam imao veoma dobar sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara SAD-a Vesom Mičelom. Nova administracija želi da čuje srpske predloge, stavove i da predloži kreativna rešenja, a ne da se bazira na onome što je već postalo kliše i što je radila prethodna administracija.

Važni su ovi kontakti, važno je što su danas ovde premijerka Srbije, premijerka Republike Srpske, što su ovde američki kongresmeni i drugi predstavnici američke administracije.

Imaću sastanak sa sasavetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom i učestvovaću na Konferenciji o religijskim slobodama koju je sazvao državni sekretar Majk Pompeo.

Ovo je dobra prilika da se pronađu zajednički interesi koje smo izgubili svih ovih decenija i oni se samo mogu pospešivati ovakvim događajima.

U subotu nas očekuje sličan događaj u Beogradu kada će na rezidenciji američkog ambasadora biti podignuta srpska zastava", rekao je šef srpske diplomatije nakon svečanosti u Kongresu.