gototopgototop
ponedeljak, 20. avgust 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: "Želimo da revitalizujemo političke odnose sa Ganom"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mip GanePrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa ministarkom inostranih poslova i regionalnih integracija Gane Širli Bočvej koja boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon održanog sastanka, šef srpske diplomatije istakao je veliko zadovoljstvo posetom ministarke Bočvej.

„Bivša Jugoslavija i Gana bile su jedni od osnivača Pokreta nesvrstanih. Gana je bila prva zemlja Afrike koja se izborila za svoju nezavisnost pre 60 godina. Mi ćemo sledeće godine obeležiti 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa tadašnje Jugoslavije, sadašnje Srbije i Gane. Predsednici dve zemlje Tito i Krumah su bili veliki prijatelji, ponosni smo na našu istoriju i saradnju koja datira iz tog perioda", istakao je ministar Dačić.

Rekao je da dve zemlje žele da revitalizuju svoje odnose koji su narušeni pre šest godina odlukom vezano za priznanje Kosova.

„Doneli smo odluku da revitalizujemo naše odnose, da ih ponovo dovedemo na nivo na kojem su bili za vreme Tita i Krumaha, i da se trudimo da budu još i bolji od toga", naglasio je on. Ministar je istakao da ne misli samo na političke odnose, već i ekonomske, podsećajući da je trgovinska razmena dve zemlje za vreme Jugoslavije iznosila 80 miliona dolara godišnje, a da je prošle godine bila na nivou svega 10 miliona evra.

Preneo je da je predsednik Aleksandar Vučić pozvao u Srbiju svog kolegu iz Gane i da će se raditi na tome da se oni sretnu tokom Generalne skupštine UN-a.

Takođe, ministar je rekao i da je odlučeno i da se reaktiviraju Mešoviti komitet za saradnju, koji su imali poslednju sednicu 1998. godine.

„Prijateljstvo treba negovati. Želimo da naši prijatelji budu sigurni da će u nama imati pouzdanog partnera, koji će se rukovoditi zajedničkim interesima", rekao je on.

„Ne želimo da vršimo pritisak, niti je glavna tema oko koje pričamo Kosovo. To je njihova odluka, a mi bismo voleli da još jednom analiziraju situaciju koja je sada mnogo drugačija, jer se traga za rešenjima i vodi dijalog. Voleli bismo da se preispita odluka koju je donela prethodna administracija", istakao je on.

Ministarka Bočvej zahvalila je na toploj dobrodošlici i istakla da Gana želi da povrati odnose sa svojim prijateljima od ranije. Rekla je da Gana želi da ima dobre odnose sa Srbijom, jer je smatra saveznikom, kao i da uz to postoje brojne oblasti za saradnju u korist građana dve zemlje.

„Gana će definitivno ponovo razmotriti ranije donetu odluku o priznavanju jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti", izjavila je ministarka Širli Bočvej.

„Znam da je odluka koja je doneta bila prepreka razvoju naših odnosa. Ali mi smo ovde", podvukla je ona, uz podsećanje da je odluku o priznanju KiM donela prethodna vlada.

Ministri Dačić i Bočvej potpisali su danas Memorandum o razumevanju o političkim konsultacijama.