gototopgototop
sreda, 26. septembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija razvija odnose sa članicama Pokreta nesvrstanih zemalja i neguje bliske veze sa njihovim narodima
+ larger fontnormal font- Smaller font
2609pnz1Obraćanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na Ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja koji je održan danas u Njujorku:

„Poštovani predsedavajući,
Ekselencije,
Dragi prijatelji,

Velika mi je čast da prisustvujem Ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja. Predstavljajući Republiku Srbiju danas u Njujorku, sa zadovoljstvom nastavljam moja učešća na skupovima Pokreta poslednjih godina.
Želeo bih da izrazim zahvalnost prijateljskoj Venecueli na organizaciji sastanka.

Dame i gospodo,

Republika Srbija je ponosna na ulogu SFRJ i Josipa Broza Tita u osnivanju Pokreta nesvrstanih zemalja. Srbija, kao jedna od naslednica Jugoslavije, nastoji da u današnjem svetu i dalje razvija odnose sa državama članicama Pokreta i nastavlja sa negovanjem bliskih veza sa njihovim narodima. Ciljevi i principi Pokreta su aktuelni i danas, posebno kada je reč o potrebi jačanja multilateralizma i efektivne uloge Ujedinjenih nacija, što je i osnovna poruka današnjeg sastanka. Suočeni smo sa brojnim izazovima, krize su danas međusobno povezane, njihove posledice u globalnom svetu su svuda prisutne, što traži i pojačan rad na traženju zajedničkih, globalnih odgovora.

Ciljevi i načela UN-a, definisani Poveljom, su naš važan oslonac u borbi za mir i bolji svet. Suverena jednakost država, odricanje od upotrebe sile, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, mirno rešavanje sporova i uvažavanje različitosti, bez sumnje, su principi čija vrednost ne slabi. U uslovima krupnih promena na međunarodnom planu oni su još aktuelniji i potrebniji u neprekidnom angažmanu na postizanju našeg osnovnog i najvrednijeg cilja – mira.

Republika Srbija je duboko uverena da je multilateralizam jedini pristup koji vodi napretku u svetu rastuće međuzavisnosti. Smatramo da jačanje kulture mira i dijaloga, politike kompromisa i miroljubive koegzistencije naroda predstavljaju pravi način za postizanje konkretnih rezultata. Složenost sukoba i jačanje ekstremizma sa kojima se danas suočavamo, traže jačanje sposobnosti UN-a, zajednički rad na ostvarivanju preduslova za održivi mir i razvoj.

Svesni smo uloge koju ima Pokret, njegovog upornog zalaganja za dosledno poštovanje međunarodnog prava i principa, posebno principa suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nemešanja u unutrašnje stvari drugih država. Smatramo da Pokret ima važnu ulogu u procesima demokratizacije međunarodnih odnosa i rešavanju problema političke, ekonomske, socijalne, kulturne i humanitarne prirode. Posebno je važna aktivnost Pokreta u kontinuiranoj borbi za ravnopravnost zemalja i promovisanje različitih potreba država članica na međunarodnom planu, traženja konkretnih odgovora na društveno-ekonomske izazove zemalja u razvoju.

Usvajanje Agende održivog razvoja do 2030. godine je istorijski događaj, ova sveobuhvatna vizija razvoja sveta je jedinstvena prilika za bolju budućnost čovečanstva. Pokret nesvrstanih prirodno deli tu viziju, koju jasno podržava i Srbija.

Dragi prijatelji,

Postizanje političkog rešenja za pitanje Kosova i Metohije je nacionalni prioritet Republike Srbije. Srbija, braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, istovremeno brani i međunarodno pravo, Povelju UN-a, očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti. Srbija je u potpunosti posvećena miru i dijalogu koji se, uz posredovanje Evropske Unije, vodi između Beograda i Prištine, kao i implementaciji postignutih dogovora. Naša politika je odgovorna, činimo sve da interesi našeg naroda, ali i regionalni mir i stabilnost budu zaštićeni.

Poštovane kolege,

Vlada Republike Srbije od 2010. godine, podstičući jačanje odnosa sa članicama Pokreta, uspešno sprovodi projekat „Svet u Srbiji". Nastavljamo programe stipendiranja mladih iz zemalja članica i posmatrača Pokreta nesvrstanih, čime razvijamo veze naših naroda i doprinosimo boljoj budućnosti svih nas.

Dragi prijatelji,

Iskreno želim da vam poručim da možete da računate na prijateljstvo, dobronamernost, moju ličnu podršku i partnerstvo Srbije.

Hvala vam na pažnji i razumevanju."