gototopgototop
sreda, 03. oktobar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić u Moskvi razgovarao sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije i predsednikom kompanije „Gasprom"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_MoskvaPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić boravi danas u Moskvi, gde je učestvovao na međunarodnom forumu za energetiku „Ruska energetska nedelja".

Tokom boravka u Moskvi, šef srpske diplomatije sastao se sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Jurijem Borisovim, kopredsednikom srpsko-ruskom Međuvladinom komitetu za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, i sa predsednikom kompanije „Gasprom" Aleksejem Milerom.

„Sastanak sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije bio je veoma važan jer smo dogovorili da se sednica Međuvladinog komiteta održi početkom novembra u Beogradu. Dogovoreno je da to bude uoči najavljene posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Beogradu, i tom prilikom ćemo razmatrati sve teme od značaja za našu saradnju.

Na današnjem sastanku konstatovali smo da postoji pozitivan trend u razvoju naših ekonomskih odnosa, kao i da svake godine dolazi do rasta obima naše spoljnotrgovinske razmene. Ona je prošle godine iznosila dve i po milijarde evra i očekujemo da će ove godine prevazići taj nivo.

Takođe, razgovarao sam sa predsednikom kompanije „Gasprom" Aleksejem Milerom, kompanije koja je veoma značajna za energetsku bezbednost Srbije.

On me je informisao o toku radova na „Turskom toku" i tokom razgovora koje imaju sa Bugarskom a u vezi realizacije gasovoda kroz Bugarsku prema Srbiji.
To je veoma važna stvar za Srbiju zato što se snabdevamo gasom iz jednog jedinog pravca - a to je iz Rusije preko Ukrajine. S druge strane, prošli put je propao pokušaj da se napravi „Južni tok" zbog opstrukcije Bugarske i EU, odnosno Evropske komisije.
Za Srbiju je od velike važnosti pitanje drugog pravca snabdevanja gasom. Sa ruskom stranom smo ustanovili da nema nikakvih prepreka, da smo mi apsolutno za zajedničku izgradnju tih postrojenja kroz Srbiju ali da treba rešiti sve odnose sa Bugarskom kako ne bi ponovo došlo do problema u izgradnji gasovoda.

U Moskvi je i ministar Aleksandar Antić koji će imati svoje razgovore i sve će to biti od interesa za odnose između Ruske Federacije i Srbije," izjavio je nakon sastanaka u Moskvi šef srpske diplomatije.