gototopgototop
četvrtak, 11. oktobar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija je jednoglasnom odlukom stalnih članica Frankofonije dobila status pridruženog člana
+ larger fontnormal font- Smaller font
1110 daccich jerevan02Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi danas u Jerevanu gde učestvuje na XVII samitu šefova država i vlada Međunarodne organizacije Frankofonije.

Nakon završenog prvog dana Samita Frankofonije, velikog multilateralnog skupa na kojem učestvuje oko osamdeset država u svojstvu stalnih članova, pridruženih članova ili posmatrača, Srbija je dobila status pridruženog člana.

„Srbija je na sastanku stalnih članova Frankofonije dobila status pridruženog člana. Naš prijem bio je jednoglasni, odnosno prihvaćen od strane svih stalnih članova, kojih ima više od pedeset. To će svakako značiti jedan korak dalje u unapređenju našeg statusa i jedan korak napred u daljem razvoju saradnje u okviru ove veoma značajne multilateralne organizacije.

Naravno, iskoristio sam priliku i za niz bilateralnih sastanaka sa nizom zemalja i o temama koje su nama najvažnije, kao što je pitanje Kosova.

Inače, pošto su predstavnici Kosova koji su ovde prisutni, i koji su pre četiri-pet godina dobili status posmatrača u ovoj organizaciji, a sada su dobili status pridruženog člana, rekli da je to velika pobeda diplomatije, moram da kažem da je ovo organizacija koja ne okuplja samo države. Danas je na primer i Luizijana dobila određen status, iz Kanade postoje dva-tri regiona koji su takođe članovi Frankofonije, Belgije itd. Prvo, status pridruženog člana dobiju one države koje izraze takvu želju, ali i regioni. U tom smislu, povodom zahteva Kosova, trinaest zemalja stalnih članica podnelo je deklaraciju, odnosno tzv. interpretativnu izjavu, u kojoj se kaže da to što je Kosovo dobilo status pridruženog člana ne znači da se ono priznaje kao država, i da njihov stav o Kosovu i dalje ostaje nepromenjen.

U našim razgovorima s predstavnicima drugih država postigli smo veoma značajne dogovore koji se tiču našeg najvažnijeg pitanja, a to je pitanje teritorijalnog integriteta i imamo veliko razumevanje tih država za poziciju Srbije. Naravno, veliki broj tih država je u periodu od 10 godina priznalo Kosovo i mi sa njima razgovaramo o tome da povuku priznanje i ti razgovori su vrlo uspešni. Ali, kako bismo taj posao završili do kraja, ja neću saopštavati sa kim smo sve razgovarali. Ovde je prisutan veliki broj zemalja sa kojima smo razgovarali i u Njujorku i mi nastavljamo s našim aktivnostima. Kao što sam rekao, mi očekujemo da će do nove godine, znači u narednih nekoliko meseci, broj država koje su priznale Kosovo pasti ispod sto", zaključio je ministar Dačić.