gototopgototop
среда, 17. октобар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Интензивна билатерална сарадња Србије и Јапана
+ larger fontnormal font- Smaller font
Jamada -_StevanovicДржавни секретар Министарства спољних послова Немања Стевановић примио је данас парламентарног заменика министра спољних послова Јапана Кенђи Јамаду.

У срдачном разговору оцењено је да су односи између две земље интензивни, садржајни и вишеслојни. Потврђена је спремност за даље јачање међусобног дијалога, размену посета на свим нивоима и даље повезивање привреда двеју земаља.

Изражено је обострано задовољство постигнутим резултатима и нивоом сарадње уз оцену да је 2018. веома важна година за односе Републике Србије и Јапана. Започели смо је на најбољи могући начин, у јануару, историјском посетом премијера Јапана Шинзо Абеа Републици Србији, која је дала снажан подстицај за даље унапређење сарадње.

Државни секретар Стевановић поновио је захвалност на високом степену солидарности коју је народ Јапана показао према Србији кроз досадашње донације и бесповратну помоћ. Оценио је да су подршка и солидарност узајамни и да представљају трајну вредност у даљем развоју пријатељских односа Србије и Јапана.

Након састанка у Министарству спољних послова је одржана церемонија потписивања Споразума о одобрењу јапанске донације за разминирање у Општини Бујановац са Међународним фондом за јачање људске безбедности (ITF).

У присуству државног секретара Стевановића и парламентарног заменика министра спољних послова Јапана Јамаде, споразум су потписали амбасадор Јапана у Републици Србији Ђунићи Марујама и директор ITF-а aмбасадор Томаж Ловренчич.