gototopgototop
понедељак, 22. октобар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић и шеф УНМИК-а о актуелној осетљивој безбедносној и политичкој ситуацији на Косову и Метохији
+ larger fontnormal font- Smaller font
Tanin okt. 2018Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас специјалног представника генералног секретара Уједињених нaција и шефа УНМИК-а Захира Танина, у склопу његове редовне посете Београду пред предстојећу седницу Савета безбедности Уједињених нација о раду УНМИК-а.

Разговарано је о актуелној осетљивој безбедносној и политичкој ситуацији на Косову и Метохији, посебно у контексту низа провокативних и једностраних потеза које је приштинска страна предузела у последње време, а које су противне духу дијалога и додатно повећавају напетости.

Указано је на значај даљег несмањеног присуства и деловања УНМИК-а како би се створили услови за нормалан и достојанствен живот Срба и припадника других неалбанских заједница на Косову и Метохији, у складу са резолуцијом СБ УН 1244.

Министар Дачић је нагласио да је за Републику Србију очување актуeлне динамике и формата седница Савета безбедности УН-а o раду УНМИК-а од суштинске важности, посебно у тренутку интензивних напора за проналажење компромисног и одрживог решења у оквиру дијалога са Приштином.

Теме разговора биле су и перспектива дијалога Београда и Приштине и даљи ангажман УНМИК-а у кључним областима мандата, попут стварања услова за одржив повратак интерно расељених лица са Косова и Метохије.

Шеф српске дипломатије је изразио посебну захвалност саговорнику на до сада уложеним напорима у реализацији мандата УНМИК-а, уз очекивање да ће Мисија и у наредном периоду наставити да делује у пуном капацитету, у складу са резолуцијом СБ УН 1244.