gototopgototop
utorak, 20. novembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: „Važno je da unapredimo komunikaciju i razmenu poseta između Srbije i Lesota“
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP LesotaPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Lesoto Lesego Mekgotijem koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Šefovi diplomatija Srbije i Lesota saglasili su se da postoji spremnost za proširenje saradnje i u oblasti odbrane i u međunarodnim organizacijama.

Ministar Dačić je istakao da je poseta ministra iz Lesota prva poseta jednog zvaničnika te zemlje posle dugog niza godina. Podsetio je da je u oktobru bio u zvaničnoj poseti toj državi na jugu Afrike.

„Dve zemlje su geografski udaljene, ali ih odlikuje blisko prijateljstvo još iz vremena Josipa Broza Tita i Pokreta nesvrstanih. Saradnja sa Lesotom je započeta 1966. godine.

Imajući u vidu odnose iz prošlosti važno je da oživimo komunikaciju i razmenu poseta. Snažno podržavamo Lesoto, spremni smo da pomognemo jedni drugima i za saradnju u mnogim oblastima. Spremni smo da razgovaramo i o saradnji u odbrani i u međunarodnim organzacijama", naglasio je ministar Dačić.

Za ekonomsku saradnju dve zemlje ministar Dačić je rekao da nije razvijena imajući u vidu geografsku udaljenost i naveo da postoji namera da privredne komore dve države sagledaju mogućnosti za saradnju.

Šef srpske diplomatije je istakao da smo veoma zahvalni Lesotu na stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavsnosti Kosova.

Ministar spoljnih poslova Kraljevine Lesoto Lesego Mekgoti rekao je da se Lesoto u saradnji sa Srbijom oslanja na veze iz vremena SFRJ.

„Većina ljudi iz Lesota je bila jako naklonjena Jugoslaviji u doba Pokreta nesvrstanih.

Naveo je da je ministra Dačića upoznao nedavno na marginama Generalne skupštine UN-a i da ga je ubrzo pozvao da dođe u Lesoto.

"Mislio sam da nikada neće doći s ozbirom da smo mala zemlja. Međutim, došao je za dve nedelje. Razgovarali smo o raznim oblicima saradnje, ostavio nam je nacrte sprazuma kako bismo sagledali mogućnosti za saradnju", naglasio je ministar Mekgoti.

Dvojica ministara potpisali su danas Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede i prehrambene sigurnosti Kraljevine Lesovo i Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Lesoto o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja.