gototopgototop
četvrtak, 06. decembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Svečanost povodom uspešne realizacije Kursa za učešće civilnih eksperata u multinacionalnim operacijama
+ larger fontnormal font- Smaller font
Vranje -_KursU Vranju je održana svečana ceremonija okončanja Kursa za obuku civila za učešće u multinacionalnim operacijama, na kojoj je učestvovao ambasador Branimir Filipović v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova.

Aleksandar Živković, državni sekretar u Ministarstvu odbrane na ovoj svečanosti uručio je polaznicima kursa uverenja o uspešnoj završenoj obuci, uz učešće ambasadora Filipovića, brigadnog generala Vladete Baltića, zamenika komandanta Kopnene vojske, brigadnog generala Slobodana Stope, komandanta Četvrte brigade Kopnene vojske i Roberta Kuharskog, šefa Odeljenja za saradnju u sektoru bezbednosti Misije OEBS-a u Srbiji.

Ovaj kurs je realizovan je od 26. novembra do 7. decembra u organizaciji Ministarstva odbrane - Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima, Centra za mirovne operacije Generalštaba Vojske Srbije i Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije Kopnene vojske u bazi "Jug", a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova, kao koordinatora aktivnosti na realizaciji Akcionog plana za razvoj civilnih doprinosa Srbije u multinacionalnim operacijama, EU, OEBS-a i UN-a, koji je usvojila Vlada Srbije, Ministarstva za evropske integracije i drugih vladinih institucija.

Početak ovog kursa svečano je bio obeležen 26. novembra u Generalštabu Vojske Srbije uz učešće i istupanja prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, ministra odbrane Aleksandra Vulina, ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović, načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Milana Mojsilovića i šefa Misije OEBS-a u Srbiji ambasadora Andrea Oricija .

Kurs su pohađali predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za evropske integracije, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i drugih državnih institucija.

Aktivnosti u okviru ovog kursa su obuhvatili teorijski deo u Centru za mirovne operacije u Beogradu, a praktična obuka je održana u Kraljevu, gde su polaznici prošli obuku na vozilima Vojske Srbije u uslovima terenske vožnje i u bazi "Jug", gde je održan niz prikaza i simulacija, u kojima su polaznici obučavani za suočavanje sa različitim situacijama koje mogu da ih zadese tokom angažovanja u misijama. Pored instruktora Vojske Srbije i domaćih eksperata doprinos izvođenju obuke dali su strani predavači i instruktori iz Centra za prevenciju konflikta u Beču, Evropske službe za spoljne poslove, Centra za međunarodne mirovne operacije iz Berlina i sa Univerziteta Santa Ana iz Italije. Izvođenju ovog kursa, kao i ukupnim aktivnostima na razvoju kapaciteta za učešće civila u multinacionalnim operacijama poseban doprinos dao je i Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ICAS Fond), angažovan na projektu sa Razvojnom agencijom Ministarstva spoljnih poslova Češke, ali i u neposrednoj uspešnoj saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, Ministarstvom odbrane i Ministarstvom za evropske integracije u ovoj oblasti važnoj za spoljnopolitičko pozicioniranje Srbije.

Obraćajući se na ovoj svečanosti, na kojoj su pozdravne govore imali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković i šef Odeljenja za saradnju u sektoru bezbednosti Misije OEBS-a u Srbiji Robert Kuharski, ambasador Filipović je istakao da je učinjen još jedan krupan korak u procesu razvoja kapaciteta za učešće civila u multinacionalnim operacijama, što je aktivnost koja još snažnije doprinosi spoljnopolitičkoj poziciji Srbije i afirmaciji pozitivne predstava naše zemlje na međunarodnoj sceni. Takođe, time se potvrđuje pozicija naše zemlje kao izvoznika bezbednosti i pouzdanog partnera koji deli odgovornost u očuvanju regionalne, evropske i globalne bezbednosti. Ambasador Filipović je naročito naglasio da je dodatna vrednost ovih aktivnosti i uspešan zajednički i koordinisan rad više državnih institucija, ali i drugih partnera, uz puno razumevanje i posvećenost zajedničkom cilju kome svi sa istim intenzitetom i voljom stremimo.

Vranje -_Kurs_2