gototopgototop
ponedeljak, 10. decembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić: "Naša je želja da Srbija i Dominikanska Republika grade prijateljske bilateralne odnose i strateško partnerstvo"
+ larger fontnormal font- Smaller font
dominikana twitterPrvi potpredsednika Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji boravi u poseti Dominikanskoj Republici, izjavio je danas da je njegova poseta ovoj zemlji od istorijskog značaja za razvoj odnosa Srbije i Dominikanske Republike.


„Ja izražavam veliko zadovoljstvo zbog moje posete Dominikanskoj Republici i razgovorima s mojim kolegom i prijateljem ministrom inostranih poslova, ali i povodom potpisivanja bilateralnih sporazuma. Naša je želja da Srbija i Dominikanska Republika grade prijateljske bilateralne odnose i strateško partnerstvo.

Mi smo potpisali nekoliko sporazuma. Potpisali smo Sporazum o ukidanju viza za diplomatske i službene pasoše, zatim Sporazum u vezi sa formiranjem radne grupe za ekonomsku saradnju. Nama je cilj da što više razvijamo ekonomsku i trgovinsku saradnju i u tom smislu da povežemo naše privredne komore kako bismo pronašli najbolji način za povećanje naše ekonomske razmene koja je veoma mala i iznosi oko 2-3 miliona dolara. Potpisali smo i Memorandum o saradnji naše Diplomatske akademije i vašeg Instituta Ministarstva inostranih poslova Dominikanske Republike da sarađujemo u razmeni diplomata.

Ustanovićemo i počasne konzule - Srbije u Dominikanskoj Republici i počasnog konzula Dominikanske Republike u Srbiji.

Podržavaćemo jedni druge u Međunarodnim organizacijama sa željom da jedni drugima pomažemo i da naši prijatelji budu i vaši, i obrnuto. Mi smo daleko, ali budite ubeđeni da u Srbiji imate velikog prijatelja.

S velikim nestrpljenjem i radošću očekujemo posetu mog kolege Vargasa Beogradu kako bismo pokušali uzvratiti veliko gostoprimstvo koje ste vi nama pokazali. Budite ubeđeni da ćete imati srdačnu dobrodošlicu i veliko gostoprimstvo u Beogradu. Mislim da je naš susret ovde od istorijskog značaja za razvoj odnosa naših zemalja. Prenosim vam pozdrave našeg predsednika Aleksandra Vučića koji će sa radošću biti domaćin i ministru Varagasu, ali i vašem predsedniku."