gototopgototop
петак, 14. децембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Окончано председавање Србије неформалном иницијативом SEEGROUP
+ larger fontnormal font- Smaller font
Brisel SEEGROUPЗавршним амбасадорским састанком у седишту НАТО-а, који је одржан 14. децембра 2018. године окончано је овогодишње председавање Мисије Србије при НАТО-у неформалној Групи за надзор безбедносне сарадње у југоисточној Европи (SEEGROUP).

Састанком је председавао шеф Мисије Србије при НАТО-у амбасадор Миомир Удовички, а главни говорник на овом скупу био је в.д. помоћник министра за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић. Учествовали су амбасадори – шефови сталних мисија чланица НАТО-а, као и шефови мисија НАТО партнера.

Имајући у виду актуелна дешавања на Косову и Метохији, тј. доношење једностране одлуке институција у Приштини о трансформацији тзв. „Косовских безбедносних снага" у тзв. „Војску Косова" истог дана када се одржавао завршни састанак SEEGROUP, амбасадор Удовички у свом уводном излагању и амбасадор Бранимир Филиповић, као главни говорник на састанку, доминантно су у својим излагањима посветили пажњу овој теми, указујући да ова одлука Приштине представља драстично кршење Резолуције СБ УН 1244, да доводи у опасност мир и стабилност у Покрајини, да је КФОР према овој резолуцији једина легална војна формација у Покрајини, као и да друге једностране одлуке Приштине - попут увођења дискриминаторских такси на робу из Србије и БиХ представљају невиђен покушај опструкције дијалога и регионалне сарадње, кршење CEFTA споразума и наставак политике „свршеног чина" који води Приштина, упркос упозорењима како ЕУ, тако и НАТО-а да се овакви потези не предузимају.

Амбасадорима – шефовима сталних мисија земаља чланица НАТО-а и шефовима мисија земаља партнера са наше стране предочена је позиција Србије, која посвећује пуну пажњу дијалогу Београда и Пришптине, поштује договорено и на све ове провокације Приштине реагује одмерено и одговорно желећи да спечи даљу ескалацију и негативне последице донетих једностраних одлука. Амбасадори Филиповић и Удовички затражили су да се у НАТО-у озбиљно размотре све последице ових одлука, уз изражено очекивање да ће НАТО, имајући у виду своје ставове о овим питањима, утицати на Приштину да одустане од ових једностраних потеза, као и да ће Мисија КФОР, сагласно мандату из Резолуције СБ УН 1244, који је њему поверен, обезбедити потпуну заштиту српског становништва, њихове имовине и културног и религијског наслеђа на Косову и Метохији, што је основа опстанка Срба на Косову и Метохији.