gototopgototop
ponedeljak, 25. februar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Odnosi između Srbije i Francuske tradicionalno dobri i prijateljski
+ larger fontnormal font- Smaller font
LoazoPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas Natali Loazo, ministra u Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske, zaduženom za evropske poslove.

U razgovoru su razmenjena mišljenja o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, pitanju Kosova i Metohije i multilateralnoj saradnji.

Ministar Dačić je, uz ocenu da su odnosi između Srbije i Francuske tradicionalno dobri i prijateljski, istakao da Srbija želi da se oni i dalje produbljuju. Izrazio je očekivanje da će dosadašnja uspešna saradnja kako na političkom, tako i na ekonomskom planu, biti dodatno osnažena predstojećom posetom francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji.

Zahvalio je na podršci Francuske procesu evropskih integracija Republike Srbije i preneo očekivanje da će se ona nastaviti i tokom daljeg pregovaračkog procesa o pristupanju Srbije EU.

Ministar Natali Loazo je, istakavši da Francuska sa Srbijom neguje posebno bliske i prijateljske odnose utemeljene na savezništvu tokom Prvog svetskog rata, konstatovala da su savremeni bilateralni odnosi sadržajni i sveobuhvatni i založila se za jače prisustvo Francuske kako u Srbiji, tako i u regionu.

Prenela je zadovoljstvo što je francuska kompanija Vansi preuzela upravljanje beogradskim aerodromom „Nikola Tesla" i založila se za dalje unapređenje bilateralne ekonomske saradnje. Izrazila je i očekivanje da će dve zemlje nastaviti uspešno da sarađuju i na multilateralnom planu.

Obostrano je konstatovano da postoje brojne mogućnosti za dalje intenziviranje svih vidova saradnje od obostranog interesa.