gototopgototop
ponedeljak, 04. mart 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić primio zamenika komandanta NATO Komande združenih snaga u Napulju
+ larger fontnormal font- Smaller font
ZunoPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas zamenika komandanta NATO Komande združenih snaga u Napulju general-potpukovnika Kristijana Žunoa.

Na sastanku je istaknuto da Srbija i NATO dele interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu, kao i opredeljenje za dalje unapređenje partnerske saradnje u svim sferama od zajedničkog interesa. Izraženo je obostrano zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga na najvišem nivou, kao i praktičnom vojnom i civilnom saradnjom u brojnim oblastima u okviru programa Partnerstvo za mir, sa više od stotinu partnerskih aktivnosti koje se realizuju na godišnjem nivou.

Tokom razgovora je pozitivno ocenjeno aktivno učešće Srbije u brojnim međunarodnim misijama i operacijama pod okriljem EU i UN-a, kao i spremnost za koordinaciju i saradnju sa Alijansom na polju borbe protiv terorizma, reagovanja u vanrednom situacijama i suočavanja sa aktuelnim regionalnim i globalnim bezbednosnim izazovima i pretnjama.

General-potpukovnik Žuno je posebno pohvalio organizaciju vežbe „Srbija 2018", realizovane u oktobru prošle godine, kao najveće do sada NATO vežbe u oblasti reagovanja u vanrednim situacijama (sa oko 2.000 učesnika iz 40 država).

General-potpukovnik Žuno je ovom prilikom potvrdio da NATO u potpunosti poštuje opredeljenje Republike Srbije da bude vojno neutralna, što, kako je ocenio, nije prepreka daljem unapređenju partnerske saradnje sa Alijansom.

Osvrnuvši se na pitanje Kosova i Metohije kao najvažnijem političko-bezbednosnom izazovu za našu zemlju, ministar Dačić je preneo da je od izuzetne važnosti da se mandat Misije KFOR-a ostvari u punom obimu, u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i Vojno-tehničkim sporazumom, kao i da se dijalog Beograda i Prištine nesmetano odvija, uz realizaciju dogovorenog i bez preduzimanja jednostranih poteza. Posebno je ukazao na neprihvatljivost jednostranih odluka Prištine da formiraju „Ministarstvo odbrane" i transformišu „Kosovske bezbednosne snage" u „Vojsku Kosova", kao i o uvođenju taksi od 100% na uvoz proizvoda iz ostalih delova Srbije, kao i iz BiH. Posebno je naglasio značaj garancija NATO da snage „KBS" i druge teško naoružane formacije kosovskih Albanaca ne mogu biti angažovane na severu Pokrajine bez saglasnosti NATO-a, odnosno komandanta KFOR-a, koje su date neposredno pred potpisivanje Briselskog sporazuma. Istakao je da Srbija ostaje posvećena postizanju kompromisnog i održivog rešenja za pitanje KiM, koje bi obezbedilo trajni mir i stabilnost čitavog regiona.

General-potpukovnik Žuno je uputio pohvale Vladi Srbije na izbalansiranom i umerenom pristupu, kao i ulaganju izvanrednih napora u cilju dolaženja do kompromisnog rešenja za pitanje KiM. Istakao je da je u NATO-u u toku diskusija o preispitivanju angažmana u odnosu prema „KBS", naglasivši da se uloga KFOR-a u obezbeđivanju sigurnog okruženja i slobodnog kretanja za sve u Pokrajini neće promeniti.

General-potpukovnik Žuno je ovom prilikom potvrdio poziv ministru Dačiću da poseti NATO Komandu združenih snaga u Napulju.