gototopgototop
ponedeljak, 11. mart 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić u bilateralnoj poseti Tunisu
+ larger fontnormal font- Smaller font
slika 2Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u zvaničnoj poseti Republici Tunis.

Ministar Dačić sastao se danas sa svojim kolegom, ministrom spoljnih poslova Tunisa, Kemaisom Ženauijem.

„Želim da izrazim veliko zadovoljstvo povodom moje posete Tunisu.

Kada su u pitanju odnosi naše dve zemlje, oni su tradicionalno dobri.

Dva su stuba naših odnosa - pre pola veka to su bili odnosi predsednika Tita i Burgibe. I dan danas se trudimo, tek treba da radimo, da dostignemo nivo ekonomske saradnje od pre trideset godina.
Srbija, odnosno bivša Jugoslavija, i Tunis su imali veoma dobru saradnju na svim poljima. Mnogi studenti su se školovali u Jugoslaviji, bilo je značajnih razmena u oblasti zdravstva, vojnog obrazovanja. Naravno, razvijenija je bila i ekonomska saradnja, a sada treba da radimo da se ona unapredi.

Drugi stub naše tradicije i naših tradicionalnih odnosa je Prvi svetski rat. Srpska vojska je prošla herojsku epopeju, nastradalo je 28% našeg stanovništva. Srpska vojska nije htela da kapitulira, pešice su prešli preko Albanije do mora, nakon toga su saveznici jedan deo vojske odveli na Krf, a 52.000 je došlo u Tunis. 3700 grobova srpskih vojnika je u Tunisu. To je naš zalog za budućnost i želim da kažem da je ovo početak naših bliskih i jakih odnosa.

Pružaćemo jedni drugima podršku u međunarodnim organizacijama.

Mi podržavamo Tunis i vašu borbu protiv terorizma, kao i borbu za veću stabilnost i bezbednost u Tunisu.

U tom smislu, nadam se da ćemo imati  sve bolju saradnju i da će ovakve posete biti sve učestalije", rekao je nakon sastanka ministar Dačić.