gototopgototop
utorak, 27. avgust 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Potpredsednici Vlade Srbije Ivica Dačić i Nebojša Stefanović razgovarali o daljim aktivnostima na sprečavanju prijema takozvanog Kosova u Interpol
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic i_StefanovicPotpredsednici Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i dr Nebojša Stefanović razgovarali su danas o daljim aktivnostima Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova na sprečavanju prijema takozvanog Kosova u Interpol.

Ministri Dačić i Stefanović sagledali su do sada preduzete korake od strane MSP-a, MUP-a, ali i drugih državnih organa, u suprotstavljanju Republike Srbije nastojanjima takozvanog Kosova da postane deo međunarodne policijske organizacije.

Takođe, tokom sastanka dogovorene su i konkretne aktivnosti koje će biti preduzete do Generalne skupštine Interpola, koja će se održati u oktobru u Čileu, kako bi se sprečila politizacija ove organizacije.

Pre svega, kako je dogovoreno, potrebno je upoznati sve da bi eventualni prijem bio u suprotnosti sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, ali i „Korelovom rezolucijom" koja je usvojena na Generalnoj skupštini Interpola u Pekingu, koja jasno definiše da samo države članice ili posmatrači pri Ujedinjenim nacijama mogu biti deo ove policijske organizacije, što takozvano Kosovo svakako nije.

Takođe, ministri Dačić i Stefanović saglasili su se da je neophodno sve upoznati i na opasnosti od zloupotreba baza Interpola i mogućnosti da poverljivi podaci dospeju u ruke kriminalaca i terorista, što bi ugrozilo rad svih policija sveta.

Ključne reči: Ivica Dačić