gototopgototop
петак, 06. септембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић: "Гватемала истински пријатељ Србије"
+ larger fontnormal font- Smaller font
MSP DACIC_-_MIP_POLANKOПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се са министарком спољних послова Републике Гватемале Сандром Ховел Поланко. Шеф српске дипломатије захвалио је министарки спољних послова Гватемале Сандри Ховел Поланко на принципијелној подршци коју та земља пружа територијалном интегритету и суверенитету Србије и непризнавању једнострано  проглашене независности Косова.

Министар Дачић је истакао да је Гватемала гласала против пријема Косова и у Унеско и Интерпол.

"Србија Гватемалу сматра истинским пријатељем. Односе наше две земље карактерише веома висок ниво међусобног разумевања, уважавања и подршке у најважнијим питањима за наша два народа", рекао је министар Дачић на заједничкој конференцији са министарком Поланко.

Тема разговора са министарком спољних послова Гватемале, истиче шеф српске дипломатије, било је и укидање виза, додајући да две државе на томе раде.

Министри спољних послова Дачић и Поланко су потписали два меморандума - Меморандум о разумевању између Министарства спољних послова Србије и Министарства иностраних послова Гватемале о успостављању механизама политичких консултација и Меморандум о разумевању о сарадњи између дипломатских академија две земље.

Шеф српске дипломатије је рекао да је Србија заинтересована за даље унапређење билатералних односа са Гватемалом и додао да су у том циљу и потписани меморандуми.

Министар Дачић је навео да је важно да две земље успоставе сарадњу и у другим областима, као што су образовање и размена студената, и додао да је економска сарадња на релативно ниском нивоу у односу на могућности, али да се сарадња може остварити и у војном образовању и индустрији.

Подсетио је да је пре неколико месеци у Гватемали једна улица понела име нашег нобеловца Иве Андрића, а од данас ће једна београдска улица носити име нобеловца из Гватемале Мигел Анхела Астуријаса.

Шеф српске дипломатије је казао да ће односи две земље и у будућности остати чврсти, јер их повезују слични проблеми због двоструких стандарда које Србији и Гватемали намеће међународна заједница.

"Ти универзални проблеми захтевају да боље сарађујемо, да будемо истински пријатељи, партнери и савезници", рекао је министар Дачић.

Министарка Гватемале Сандра Ховел Поланко каже да је у Србији имала добре састанке и са председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и потпредседником Народне скупштине.

Посебно је истакла значај укидања виза између Србије и Гватемале и казала да би то поспешило трговинске и туристичке потенцијале, али и отворило простор да се народи две земље боље упознају.

Министарка Поланко је оценила да ће меморандуми допринети да се више унапреде односи две пријатељске земље и додала да односе треба јачати не само на билатералном нивоу, већ и у другим аспектима - образовању, економији, кулутури.
Кључне речи: Гватемала Ивица Дачић