gototopgototop
ponedeljak, 21. oktobar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Zadovoljstvo povodom intenziviranja političkog dijaloga i razmena poseta na visokom i najvišem nivou između Srbije i Kraljevine Lesoto
+ larger fontnormal font- Smaller font
PV LesotaPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa premijerom Kraljevine Lesoto Tomasom Tabaneom, koji boravi u bilateralnoj poseti Republici Srbiji.

Ministar Dačić je ukazao da dve zemlje odlikuju tradicionalno prijateljski odnosi i izrazio zadovoljstvo što je došlo do intenziviranja političkog dijaloga i razmena poseta na visokom i najvišem nivou.

U srdačnom razgovoru su razmotreni konkretni koraci za dalje produbljivanje bilateralne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, a posebno na planu trgovine, poljoprivrede, informacionih tehnologija, zdravstva, obrazovanja i kulture.

„Danas smo razgovarali o više tema, a prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio predsednika Vlade Lesota sa kojim je razgovarao o njegovoj poseti Africi iduće godine", rekao je Dačić na konferenciji za medije.

Ministar Dačić je preneo zahvalnost Kraljevini Lesoto na podršci koju pruža očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, nakon što je Lesoto 16. oktobra 2018. godine, prilikom posete ministra Dačića ovoj zemlji, odlučio da povuče ranije dato priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Premijer Lesota istakao je da je njegova zvanična poseta Srbiji pokazatelj srdačnih i bliskih odnosa dve zemlje.

"Imao sam plodonosne sastanke sa predsednikom Vučićem sa kojim sam razgovarao o problemima, ali i saradnji u oblastima od zajedničkog interesa. Uverio sam predsednika Vučića o neizmernoj podršci Vlade Lesota kada je u pitanju teritorijalni integritet Srbije i povlačenje priznanja KiM ", rekao je premijer Tabane.

Po završetku sastanka, ministar Dačić i ministar spoljnih poslova Kraljevine Lesoto Lesego Magoti, koji je u delegaciji premijera Tabanea, potpisali su Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Lesoto o saradnji u oblasti odbrane.Ključne reči: Lesoto Ivica Dačić